Bursa de Valori București (BVB) a reușit să rămână în teritoriu pozitiv în ciuda tensiunilor acumulate atât în economia internă, cât și pe piețele internaționale. Chiar mai mult, cu ajutorul dividendelor acordate de companii, cei care au beneficiat de ele au avut și câștiguri de două cifre. Indicele BET-TR (BET Total Return, care ia în calcul și dividendele acordate de companiile urmărite) a avut o creștere de 11,04% în prima jumătate a anului.

„Investitorii care au deținut acțiuni în principalele companiile listate la BVB au putut beneficia, chiar și în condiții complexe de piață, de un avans de două cifre al BETTR, un indice reprezentativ pentru piața noastră de capital având în vedere dividendele consistente, după ce acesta a încheiat primele șase luni cu un plus de 11%, unul dintre cele mai mari randamente din Uniunea Europeană“, a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB. Indicele principal al bursei, BET, a obținut un randament de 4,3%, ajungând până la 8.087 puncte, dar după ce a atins un maxim de 8.292 puncte în primul semestru. BETPlus a terminat perioada cu un câștig de 4,14%, indicele BET-XT-TR de 8,13%, iar BET-NG (care urmărește companiile din energie) de 4,02%. La polul opus se află indicele BET-FI, care urmărește evoluția SIF-urilor și a Fondului Proprietatea, a pierdut 4,97% în primele șase luni, iar BET-BK a coborât 1,76%.

„Dincolo de cifre, primul semestru s-a încheiat cu o recunoaștere internațională din partea furnizorului global de indici MSCI, care «a upgradat» criteriile de accesibilitate ale României pentru trei aspecte: reglementări de piaţă, flux informaţional și tranzacţionare, ceea ce ne arată că proiectele pieţei de capital din România sunt pe direcţia corectă și că percepția investitorilor faţă de piaţa locală se îmbunătăţește,“ a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

La finalul primelor șase luni, capitalizarea bursieră a companiilor românești a depășit 20 de miliarde de euro, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a fost de aproape 36 de miliarde de euro, în ultima ședință de tranzacționare a lunii iunie. Noutățile de anul acesta de pe bursă au fost acțiunile Elvila (ELV), producătorul de mobilă care a intrat la tranzacționare în urma unei listări tehnice, adică fără lansarea unei oferte publice. O ofertă publică a venit în schimb de la Purcari Wineries, producător de vin, care a atras peste 186 milioane lei pentru 49% din acțiunile sale. La tranzacționare a intrat și emisiunea de obligațiuni corporative a Globalworth, cu o valoare totală a emisiunii de 550 milioane euro, ca și emisiunea de obligațiuni municipale a Municipiului București, în valoare de 555 milioane lei. În această lună s-a derulat și oferta publică secundară a ALRO Slatina, care a prelungit perioada de subscriere și a micșorat prețul din ofertă. 

 

Creșteri puține la fonduri

Fondurile mutuale de investiții nu au avut o evoluție la fel de bună în prima jumătate a anului, fiind afectate pe de o parte de scăderile unor acțiuni, iar pe de altă parte de dobânzile reduse ale depozitelor bancare și obligațiunilor. Emisiunile de certificate de trezorerie ale Ministerului de Finanțe au ajuns abia acum, în a doua parte a anului, la dobânzi de 5% și peste, dar în prima parte a anului, la fel ca în ultimii doitrei ani, au oscilat în jurul a 2-3%.

Valoarea totală a activelor tuturor celor 201 de fonduri de investiții deschise sau închise a coborât 4,7% comparativ cu finalul anului trecut. Valoarea celor 78 de fonduri locale deschise de investiții a coborât 7,8%, până la 20,9 miliarde lei (4,5 miliarde euro). Mai bine de jumătate dintre fonduri au consemnat scăderi în primul semestru, indiferent de profilul de risc al investițiilor. Cea mai mare scădere a fost înregistrată de fondul Active Dinamic, de risc ridicat, care a coborât 4,02%, urmat de OTP AvantisRO cu 3,39%. Cea mai mare creștere a fost consemnată de ETF BET Tradeville, de risc ridicat, care a urcat 6,58%, urmat de BT Index Romania ROTX, de risc ridicat, cu 5,86%. Fortuna Gold, fond de risc scăzut, a reușit să urce cu 1,73% față de finalul anului trecut. Dobânzile depozitelor bancare la termen au început să crească în ultimele luni, ca urmare a majorării dobânzii de politică monetară de către Banca Naționalăa României (BNR) la 2,5%.

BNR a fost forțată de creșterea semnificativă a inflației să majoreze dobânda de referință; inflația a depășit 5,4% în ultimele două luni, dar acum dă semne de stagnare pentru perioada următoare. Depozitele bancare au început să urce și au ajuns și la peste 3% în anumite cazuri, precum TBI Bank, dar acum sunt multe depozite cu randamente de peste 2%. Randamentele depozitelor ar trebui să mai crească oricum în condițiile în care ecartul față de dobânzile creditelor, și ele în creștere, este încă foarte ridicat. 

COMPANIILE CARE ÎȚI ADUCEAU CEL MAI MAI MARE CÂȘTIG

Cele mai mari câștiguri au venit, în prima parte a anului, de la companii mai puțin cunoscute sau cu lichiditate redusă. Energopetrol este campioana creșterilor cu 134%, ceea ce înseamnă că la o investiție de 10.000 lei câștigul ar fi fost de 13.400 lei (minus procentele aferente comsioanelor de tranzacționare și a impozitului pe venit). O investiție în titlurile Condmag Brașov, o companie mult mai cunoscută investitorilor la bursă, ar fi adus un profit de 4.500 lei. Ținând cont și de dividendele acordate din profitul obținut în 2017, cei mai câștigați au fost cei care au ales BRD – Societe Generale, Fondul Proprietatea, Banca Transilvania, dar și companiile de stat, Romgaz, Transgaz, Transelectrica.