Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în luna iunie, aceasta fiind prima creştere înregistrată în acest an, fenomen care marchează o revenire după scăderile puternice provocate de pandemia de coronavirus, a anunţat, joi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna iunie 2020, acest indice a crescut cu 2,4%, comparativ cu luna mai 2020, până la un nivel de 93,2 puncte. Pe fondul incertitudinilor de pe piaţă, preţurile la uleiuri vegetale, zahăr şi produse lactate şi-au revenit după căderile semnificative înregistrate în luna mai, în timp ce preţurile la cereale şi carne au fost supuse în continuare la presiuni de scădere.

Uleiurile vegetale şi zahărul, creşteri cu peste 10% faţă de luna precedentă

Factorul principal care a stat la baza creşterii preţului global al alimentelor în luna iunie a fost un avans de 11,3% a preţului uleiurilor vegetale, după patru luni de scădere, în principal ca urmare a avansului semnificativ al preţurilor la uleiul de palmier. Au crescut şi preţurile la uleiul de soia, floarea soarelui şi rapiţă.

De asemenea, preţul zahărului a urcat cu 10,6% în luna iunie comparativ cu luna precedentă. Creşterea preţului la petrol a susţinut piaţa zahărului deoarece încurajează Brazilia să folosească mai multă trestie de zahăr pentru a produce etanol în loc de zahăr, astfel că sunt reduse cantităţile de zahăr disponibile la export, ceea ce influenţează preţurile.

În schimb, preţurile la cereale au scăzut cu 0,6% în luna iunie ca urmare a îmbunătăţirii prognozelor de producţie pentru mai multe ţări, inclusiv din regiunea Mării Negre. Preţurile la carne au scăzut şi ele, tot cu 0,6%, ca urmare a creşterii cantităţilor de carne de vită şi pui disponibile la export în principalele regiuni producătoare, scrie Agerpres.

În paralel, FAO a dat joi publicităţii noile sale estimări privind producţia şi consumul mondial de cereale în sezonul agricol 2020/2021. FAO estimează că producţia mondială de cereale va atinge un nou record de 2.790 milioane de tone în 2020, depăşind cu 3% precedentul record înregistrat în 2019. De asemenea, prognozele privind cantitatea de cereale utilizată la nivel mondial au fost revizuite în sus la 2.735 milioane tone. În aceste condiţii, FAO se aşteaptă ca stocurile mondiale de cereale la finalului sezonului 2021 să ajungă la 929 milioane tone, ceea ce ar însemna o creştere de 6% în ritm anual.