CEC va acorda fermierilor credite garantate de stat pentru acoperirea subvenţiei acordate de Guvern pentru bovine, ovine şi caprine.

Conducerea CEC a semnat cu Agenţia de Plăţi pentru Intervenţii în Agricultură şi cu Fondul de Garantare a Creditului Rural o convenţie privind facilitarea accesului la credite al beneficiarilor plăţilor naţionale directe complementare pentru sectorul zootehnic, pentru desfăşurarea activităţilor curente.
Astfel, întrucât Guvernul nu a acordat decât parţial subvenţiile pentru anul în curs, pentru diferenţa rămasă fermierii se pot împrumuta de la CEC, creditele fiind garantate parţial de stat prin FGCR.

Guvernul acordă pentru bovine, în acest an, 571 lei/cap bovină, în limita sumei totale de 771 milioane lei. Această subvenţie se acordă în două tranşe, iar prima tranşă în valoare de 200 lei/cap bovina a fost plătită deja de APIA.
Pentru ovine şi caprine, în anul 2009, s-a aprobat acordarea de la bugetul de stat a 44 lei/cap de animal, în limita sumei totale de 281,2 milioane lei. Banii se acordă în două tranşe, iar prima tranşă în valoare de 15 lei/cap ovină a fost plătită deja de APIA.

„Pentru asigurarea în anul 2009 a resurselor financiare necesare desfăşurării activităţii de producţie de producătorii agricoli care deţin efective de bovine, ovine şi caprine, până la încasarea de la APIA a sumelor aferente celei de a doua tranşe, CEC BANK S.A. va acorda credite reprezentând cel mult 334 lei/cap bovina şi 26 lei/cap ovină/caprină. Garanţia FGCR  pentru creditele acordate de Bancă va reprezenta maxim 50% din valoarea creditului”, se arată într-un comunicat de presă al CEC.