Elon Musk, CEO și cofondator al companiei de explorare spațială SpaceX, a anunțat anul trecut că a sa companie speră să trimită o navă spațială pe Marte în 2024.

Marte, visul lui Elon Musk

Planeta Roșie face parte de multă vreme din visele lui Musk, având în vedere că întotdeauna a susținut că singura mântuire pentru viața de pe Pământ ar fi realizarea colonizării spațiale. CEO-ul SpaceX a declarat chiar că vrea să fie înmormântat pe Marte. Și s-a autointitulat ”Împăratul lui Marte”.

Este posibil ca aceste ambiții ale lui Musk să fi fost profețite de cineva din anii 1950? La sfârșitul anului trecut, antreprenorul a scris pe Twitter: „Destin, destin. Nu există nicio scăpare pentru mine”. Și mai interesant este răspunsul pe care i l-a dat utilizatorul Twitter Toby Li. „Vorbind despre destin, știați că în cartea lui Von Braun din 1953, „Mars Project” se face referire la o persoană pe nume Elon, care ar aduce oamenii pe Marte? O nebunie!”, a scris Li.

Internautul se referea la cartea „Mars Project: A Technical Tale” (Das Marsprojekt) semnată de fizicianul germano-american, pionier și vizionar al dezvoltării tehnologiei și zborurilor rachetelor spațiale, Wernher Von Braun.

Cucerirea Planetei Roşii, un vis de zeci de ani

El a fost unul dintre principalii dezvoltatori ai rachetei V-2 din Germania nazistă, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, deși asocierea sa cu Hitler a fost controversată. După război, Von Braun a emigrat în Statele Unite, unde a ajutat la elaborarea agendei de explorare spațială a țării și a colaborat cu NASA.

În lucrarea sa SF, Von Braun vorbește despre cum ar putea avea loc o călătorie pe Marte în plin Război Rece. În imaginația lui, coloniștii umani de pe Marte vor fi conduși de o persoană numită „Elon”. Dar, după cum a precizat un alt utilizator de Twitter, „Elon” nu era numele liderului comunității ajunse pe Marte, ci mai degrabă un titlu.

Prin urmare, consideră majoritatea specialiștilor, este posibil ca legătura dintre cartea lui Von Braun și fondatorul SpaceX să fie pur întâmplătoare. O simplă coincidență de nume.