Mihaela Bilic, medic nutriționist a scris pe pagina sa de Instagram informații referitoare la cum ar trebui consumat cozonacul în  perioada sărbătorilor.

„Daca e un produs care nu are corespondent in bucataria altor popoare, eu cred că cozonacul e acela! Poate au si italienii “panettone” al lor, dar nu seamănă cu cozonacul. Cozonacul nu e nici chec, nici prăjitură, nici tort.

Ce e de fapt cozonacul? O pâine fină și putin dulce, pufoasă si bine crescută, facută din cea mai albă făină, înobilată cu multe gălbenușuri de ou si unt din cel mai bun si “aromat” cu nucă, cacao, stafide si rahat.

Nutritiv putem spune ca spre deosebire de pâine, care are 230cal in medie, cozonacul ajunge la 350cal. Deci nu putem sa-l acuzăm ca ar fi un desert periculos, ci mai degrabă un produs de panificatie decat de cofetarie.

Fiți blânzi si la capitolul umplutură

Care sunt riscurile in cazul lui? Faptul ca poate provoca arsuri si indigestie, mai ales daca e mancat cald, proaspat scos din cuptor. Asteptați pâna a doua zi (daca rezistați), la 24 ore drojdiile isi termină fermentația si nu mai dă arsuri.

Tot prost cade si daca nu e bine crescut/bine copt, nu pentru că gospodina ar fi de vină, ci pentru ca îți trebuie un cuptor tare bun, care sa coacă domol, pe îndelete, fără să ardă. Coptul e câteodată mai important decât compozitia/aluatul.

Fiți blânzi si la capitolul umplutură, din cauza nucii cu zahar putem dubla valoarea energetică, de aceea panettone (care e doar cocă simplă cu stafide) are sub 300cal.

Cat despre cantitate, o felie este mai mult ca perfect si suficient. Si daca tinem cont de secretele de mai sus, o felie de cozonac si o cana de lapte mi se pare meniul perfect pentru un mic dejunul de sărbători.

Deci eu mi-am luat cozonac de astăzi, ca sa aiba timp sa se răcească…si abia astept sa se facă dimineață,” scrie medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe contul de Instagram, potrivit Voxbiz.ro .