Iar pe langa acesti oameni celebri si bogati, zeci de mii de britanici si nemti isi cumpara case de vacanta sau case pentru pensie in aceasta zona. Asa ca, pe toata coasta, veti vedea nenumarate agentii imobiliare, magazine de mobila, banci si centre comerciale.



Marbella, cea mai luxoasa statiune de pe coasta, poate fi recunoscuta imediat dupa reprezentantele de Bentley, Masseratti si Rolls-Royce, precum si dupa show-room-urile de ambarcatiuni. Cele mai elegante hoteluri si case sunt in zona exclusivista denumita Golden Mile, iar cele mai scumpe magazine si restaurante pe strazile de langa port, in zona cunoscuta sub numele de Puerto Banus. La Golden Mile, o camera la un hotel de cinci stele super-luxos, cum este Puente Romano, costa 1.000 de euro pe noapte.



E adevarat ca ai sansa sa iei micul dejun cu o celebritate, iar in gradina hotelului se afla un pod de piatra de pe vremea romanilor. Iar “hotelul” inseamna de fapt un complex de vile, gradini luxuriante, piscine, restaurante, terenuri de tenis si, foarte important, plaja particulara, intrucat plaja este publica in Spania si foarte putine hoteluri au propria lor plaja. Pe partea cealalta a autostrazii, vizavi de Golden Mile, sunt numai terenuri de golf si vile. Printre ele, palatul printului Alsaud al Arabiei Saudite, o copie mai mica a Casei Albe din Washington. Cand printul vine la Marbella, toata lumea este fericita. Pentru ca suita lui numara cateva sute de persoane, care sunt cazate in hotelurile din statiune, iar cheltuielile zilnice se ridica la circa 100.000 de euro.


De-a lungul intregii coaste, care masoara peste 100 de kilometri, pe dealurile sterpe si uscate de langa mare, se construiesc zeci de blocuri, hoteluri si cartiere rezidentiale. O casa alba, in stil maur, intr-un astfel de cartier costa cateva sute de mii de euro, fiind cu atat mai scumpa cu cat cartierul este mai izolat si mai dotat cu facilitati de pierdere a timpului, cum ar fi teren de golf, tenis, piscina, club de calarie. Cei cu bugete mai mici isi cumpara apartamente in blocurile din Torremolinos, unde doua camere cu terasa costa circa 90.000 de euro, sau in Malaga, unde trei-patru camere trec cu putin peste 100.000 de euro.


Ceea ce ii atrage pe straini pe Costa del Sol sunt clima foarte blanda si preturile relativ mici. Majoritatea hotelurilor functioneaza tot timpul anului, fiind inchise doar in decembrie-ianuarie, perioada cand temperatura este in medie de 10-15 grade.


Nu doar clima ii determina pe turisti sa vina in vacanta pe Costa del Sol, ci si posibilitatea de a face si altceva decat plaja in minunata regiune Andalucia. O excursie de o zi la Granada costa 77 de euro cu pranz inclus si merita sa va treziti la 6 dimineata pentru a vedea senzationalele gradini si palate de la Alhambra, construite la 1600, dar si pesterile de pe dealurile din apropiere, unde locuiau odinioara tiganii. Tot atat costa o excursie la Sevilla, unde veti vizita catedrala Giralda, a treia ca marime din Europa, Piata Spaniei si parcul Maria Louisa. Se mai organizeaza excursii la Ronda, Cordoba, Malaga si Tanger. Nu trebuie sa ratati insa o croaziera pe mare: din portul Benalmadena, pentru doua ore de hranit delfinii, platiti 25 de euro.


Oricum, o saptamana nu este de ajuns pentru a vedea toate minunatiile din zona, dar suficient pentru a dori sa mai veniti macar o data.



Turismul spaniol, in cifre


• Circa 53 milioane turisti straini au vizitat Spania anul trecut, iar dintre acestia, 20% si-au petrecut vacanta in Andalucia. Pe Costa del Sol s-au bronzat anul trecut 8,5 milioane turisti, majoritatea din Spania, Marea Britanie si Germania.

• Sondajele arata ca 26% din turistii care vin in Andalucia au ca motivatie clima, 15% plaja, 11% monumentele istorice si culturale.


• In 2003, strainii au cumparat in Spania 90.000 de locuinte, cu o valoare totala de 5,6 milioane de euro. Din cele 90.000 de locuinte, 36.000 erau situate in zona Malaga, cu o valoare de 2,2 milioane euro. Principalii cumparatori de case sunt britanici (42%) si nemti (28%).


Ofertele agentiilor


Prestige Tours – Torremolinos –
Hotel El Pinar**** –
609 euro/pers. (17.08, 24.08), 525 euro/pers. (31.08), 509 euro/pers. (07.09). Tariful include: bilet de avion Bucuresti-Malaga, cazare sapte nopti cu demipensiune. Nu sunt incluse: taxele de aeroport (55 euro).


Prestige Tours – Marbella – Hotel Don Carlos***** – 1.128 euro/pers. (17.08, 24.08), 968 euro/pers. (31.08). Tariful include: bilet de avion Bucuresti-Malaga, cazare sapte nopti cu mic dejun.


Neli Voyages – Estepona – Hotel Kempinski***** – 1.220 euro/pers. (17.08, 24.08). Tariful include: bilet de avion Bucuresti-Malaga, cazare sapte nopti cu mic dejun.


Pe ce dati banii
pe Costa del Sol



• Masline, ulei de masline si creme cu ulei de masline, toate foarte ieftine, deoarece Andalucia este unul din cei mai mari cultivatori de masline. O cutie de masline costa 60 de centi, iar o sticla de ulei, 3-5 euro.


• Plante exotice, palmieri si seminte de palmieri. O punguta cu seminte de palmieri costa, 2-3 euro.

• In Tanger, Granada, dar si in Torremolinos gasiti obiecte din piele lucrate manual in Maroc: haine, genti, genti de voiaj, perne de pus pe jos, portofele de maruntis. Preturile se negociaza, comerciantii marocani obisnuind sa ceara chiar si de cinci-sase ori mai mult decat valoreaza obiectul in realitate.

• Neaparat, macar o sticla cu vin. Celebrul vin dulce de Malaga costa chiar si 20 de euro sticla, insa si vinurile rosii de Rioja sunt foarte bune si mult mai ieftine, 3-7 euro sticla.