Premierul Viktor Orbán s-a ridicat jignit de la dineul de lucru care a avut loc la Bruxelles, pe 23 aprilie. Motivul supărării a fost că i s-a întâmpat rar să nu poată obţine concesii de la liderii UE, aşa cum s-a întâmplat acum, arată Nepszava. 

Liderii Comisiei Europene au anunţat delegaţia Ungariei că planurile elaborate de autorităţile ungare pentru accesarea fondurilor UE de redresare sunt atât de proaste, încât nu vor fi susţinute sub actuala formă. Dacă Guvernul Ungariei îşi va menţine poziţia, atunci planul naţional de redresare va ajunge în faţa Consiliului Miniştrilor de Finanţe ai UE cu un aviz negativ.

Potrivit informaţiilor cotidianului Népszava, la dineul de lucru au participat şase persoane: Preşedintele CE, Ursula von der Leyen, coordonatorul grupului de lucru al Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, Céline Gauer, şi şeful de cabinet Björn Seibert, iar din partea Ungariei, premierul Viktor Orbán, ministrul cancelariei, Gergely Gulyás, şi secretarul de stat responsabil de relaţiile cu UE, János Orbán Bóka.

Potrivit sursei noastre, Céline Gauer a dat de înţeles foarte clar că nu vor fi daţi bani pentru universităţile „externalizate” ca fundaţii. Totodată, Ursula von der Leyen a precizat că, de data aceasta, este exclusă o înţelegere politică. A doua zi, pe 24 aprilie, ministrul Gergely Gulyás a anunţat public că Ungaria „nu va cere împrumuturi” din fondul de redresare, ci va apela numai la sprijinul nerambursabil, iar programul de modernizare a învăţământului superior va fi derulat cu bani proveniţi din bugetul statului. Încă din luna decembrie, Comisia Europeană a semnalat faptul că nu există garanţii că universităţile externalizate vor utiliza în mod transparent fondurile care le vor fi alocate.

„De atunci, ne întâlnim săptămânal cu negociatorii Ungariei şi de fiecare dată le-am spus acest lucru, dar aceştia pur şi simplu nu s-au ocupat de această chestiune” – a afirmat sursa noastră, care a adăugat că au fost contactate şi autorităţile ungare care răspund de achiziţiile publice, dar nici acestea nu au dat un răspuns satisfăcător.

Ce anunța Guvernul ungar

Cu toate că Guvernul ungar a anunţat iniţial că Ungaria va fi printre primele ţări care va înainta proiectul planului de redresare, la Bruxelles se consideră că Ungaria va fi printre ultimele. Astfel, „coşmarul lui Viktor Orbán” ar putea deveni realitate, Ungaria va rămâne în urmă, iar Consiliul Miniştrilor de Finanţe va trebui să decidă separat asupra planului Ungariei.

De altfel, Comisia Europeană se aşteaptă ca, până la începutul lunii iunie, toate planurile naţionale de redresare să fie depuse la Bruxelles. Până acum, 14 din cele 27 de state membre au înaintat Executivului de la Bruxelles planurile lor finale, iar Comisia Europeană are la dispoziţie două luni pentru evaluarea acestora – a reieşit din audierea comisarilor europeni Valdis Dombrovskis (economie) şi Paolo Gentiloni (finanţe), în cadrul şedinţei reunite a comisiilor de specialitate ale Parlamentului European.

Cei doi comisari au lăudat statele membre pentru faptul că doresc să aloce o parte substanială a fondurilor de redresare pentru digitalizare şi proiecte verzi, iar în afară de investiţii, doresc să aloce bani şi pentru reforme. Cei doi politicieni au anunţat că Executivul european va verifica dacă guvernele au inclus în planurile lor propunerile autorităţilor locale şi ale societăţii civile. Comisia Europeană va respinge planurile care nu vor corespunde din punctul de vedere al protecţiei mediului, au precizat cei doi comisari europeni, care au adăugat că se va urmări şi respectarea recomandărilor privind combaterea „planificării fiscale agresive” (evitarea plăţii impozitelor), ceea ce este valabil şi în cazul Ungariei.

Comisia Europeană se aşteaptă ca, pentru început, şase – şapte ţări membre să apeleze la creditele preferenţiale, restul statelor să apeleze doar la fondurile nerambursabile, dar situaţia se va schimba ulterior. Banii vor fi acordaţi începând cu luna iulie, dacă statele membre vor ratifica la termenul stabilit majorarea contribuţiei la bugetul UE, care este necesară pentru crearea fondului de redresare de 750 de miliarde de euro. Cu această decizie mai sunt datoare opt state, iar Ungaria încă nu a stabilit data votului în Parlament.