Cu aproape 80.000 de persoane infectate în 28 de țări, mulți analiști spun că este deja o chestiune de timp până la declanșarea unei pandemii. Măsurile de prevenire a răspândirii virusului, cum sunt cele luate deja în China, adică suspendarea activității unor fabrici și închiderea unor orașe întregi, vor lovi două dintre cele mai importante motoare economice: producția și consumul. Însă mai mult decât aceste măsuri, panica este cea care ar putea să declanșeze furtuna perfectă în economia globală.

Deja Asociația Internațională de Transport Aerian a anunțat încă de acum câteva zile că scăderea cererii ca urmare a temerilor legate de coronavirus va costa industria nu mai puțin de 30 de miliarde de dolari. De asemenea, acest an va aduce primul declin în domeniu după un deceniu de creștere constantă. Iar asta în condițiile în care săptămâna trecută încă nu era confirmată creșterea spectaculoasă a numărului de cazuri din Iran, Coreea de Sud și din Europa.

Dar nu doar transporturile au de suferit din cauza coronavirusului. Multe fabrici din China, dar și din Coreea au fost temporar închise, inclusiv o fabrică Samsung. Asta duce la blocaje pe linia de producție nu doar în Asia, ci peste tot în lume. Holdingul Jaguar Land Rover a anunțat deja că ar putea să rămână fără piese în săptămânile următoare, iar Apple a anunțat că izbucnirea epidemiei de coronavirus i-a încetinit lanțul de aprovizionare.

În plus, cererea internă a scăzut dramatic, pentru că oamenii evită magazinele și locurile aglomerate. La fel de drastic a scăzut și cererea externă pentru că mulți parteneri externi refuză în această perioadă să importe mărfuri din China. Această lovitură primită de economia chineză este cu atât mai grea cu cât vine după doi ani de război vamal cu Statele Unite, război în care asiaticii au fost nevoiți să se declare învinși. China înseamnă peste 16% din PIB-ul global și orice scădere economică se repercutează asupra economiei globale.

Situația din Asia este deja îngrijorătoare, dar nici în restul lumii lucrurile nu stau cu mult mai bine. Statele Unite sunt în plin an electoral iar Europa are de gestionat ruptura economică de Marea Britanie, ruptură care a costat deja Regatul Unit nu mai puțin de 170 de miliarde de dolari, la care se mai adaugă alte 100 până la finalul anului. Rusia și Iranul sunt și ele extrem de vulnerabile din cauza sancțiunilor și a scăderii cotațiilor globale la petrol și gaze naturale.

În acest context global deloc încurajator, coronavirusul ar putea declanșa furtuna economică perfectă: fabrici închise, magazine goale, falimente, șomaj și, peste toate, o panică generalizată ce ar putea să declanșeze reacții în lanț la nivel economic și financiar global.