Omenirea este lovită crunt de pandemia de coronavirus care nu se va termina prea curând. Cel puțin asta susține un renumit expert care dă totul peste cap.

Nu cred că vom eradica coronavirusul!

Primul avertisment a venit chiar de la Comisia Europeană. Ridicarea restricțiilor epidemiologice de sărbători va duce la o nouă creștere a spitalizărilor COVID. Totuși, Anglia a ieşit miercuri din cea de-a doua carantină impusă la nivel naţional, iar guvernul britanic exlude, momentan, un al treilea lockdown.

În ultimele 24 de ore, în Regatul Unit au fost testate pozitiv cu SARS-CoV-2 peste 16 mii de persoane. La rândul ei, Suedia a înregistrat cel mai ridicat număr de decese din primăvară: 174 într-o singură zi.

După patru săptămâni, a doua perioadă de carantină din Anglia s-a încheiat. Totuşi, lockdown-ul a fost înlocuit, cel puţin până în februarie, cu un sistem de alertă pe trei niveluri, impunând restricţii la nivel local, în funcţie de propagarea virusului Sars-CoV-2.

Guvernul britanic anunţă că, deşi rata de infectare este în scădere, nu s-a ajuns încă la un nivel suficient de mic, astfel încât autorităţile să lase garda jos. Mai mult, unii experţi au opinii radicale. “Nu cred că vom eradica vreodată coronavirusul. Cred că va exista cu omenirea pentru totdeauna”, a spus Jonathan Van-Tam, vice-consilierul pe teme medicale al guvernului britanic.

De ieri, magazinele considerate până acum “neesenţiale” în Regatul Unit, primesc din nou clienţi. Pentru a sprijini sectorul economic în sezonul cumpărăturilor pentru Crăciun, guvernul a decis să le ofere companiilor mai multă flexibilitate pentru programul de lucru, iar unele lanţuri au decis să rămână deschise 24 de ore din 24.

În plus, rezidenţii se pot întâlni acum în grupuri de maximum 6 persoane şi urmează să fie redeschise şi sălile de sport. Pe de altă parte, în Suedia lucrurile nu stau la fel de bine. În ultimele 24 de ore au fost anunţate 174 de decese şi 5.400 noi cazuri, un bilanţ ce nu a mai fost atins niciodată până acum în această ţară.

Suedia a optat de la izbucnirea pandemiei pentru o strategie mai relaxată decât majoritatea statelor europene. După vălul din primăvară, situaţia s-a agravat din nou la începutul lunii trecute, fapt ce a determinat guvernul să adopte în ultimele săptămâni o serie de restricţii.

Noile măsuri includ limitarea la 8 a numărului de persoane la reuniunile publice, interzicerea vânzării de alcool după orele 22:00, şi închiderea restaurantelor şi cluburilor de noapte la 22:30. Locuitorii par să fie pregătiţi şi pentru alte restricţii.

În Germania, cancelarul Angela Merkel intenţionează să menţină restricţiile antiepidemice până pe 10 ianuarie. În prezent, în această ţară, sunt închise hotelurile, restaurantele, sălile de sport, teatrele şi cinematografele.