Autoritățile din Slovacia au demarat o campanie fulger de depistare a infecților cu noul coronavirus. În cadrul campaniei a fost testată mai mult de jumătate din populația țării, a anunţat miercuri prim-ministrul Igor Matovic, potrivit DPA.

Au fost testate cu teste rapide antigen circa 2,95 milioane de persoane cu vârsta de peste 10 ani, din cei 5,5 milioane de locuitori, şi 1,24% au dat rezultate pozitive, a precizat Matovic. Testarea, întreprinsă între 18 şi 26 ianuarie, a fost în mod oficial pe bază voluntară, însă cine nu poate prezenta un rezultat negativ nu va avea permisiunea să meargă la locul de muncă până în ziua de 7 februarie.

Un test negativ pentru coronavirus este cerut chiar și la plimbările în natură

Un test negativ este cerut chiar şi pentru plimbările în natură. Poliţia a anunţat în avans că de miercuri va începe o monitorizare strictă. În faţa jurnaliştilor, premierul Matovic a justificat această campanie de testare în masă ca fiind singura posibilitate obiectivă de a se stabili situaţia reală a epidemiei în ţară.

Asociaţia municipalităţilor a acuzat însă că povara principală a organizării a căzut în sarcina autorităţilor locale fără o compensare adecvată.

Asociaţia a precizat că, înainte de testarea în masă, ar fi trebuit întrebaţi experţii dacă imensele cheltuieli cu personal şi resurse materiale nu depăşesc beneficiul real al campaniei. Asociaţia medicilor şi alte organizaţii din domeniu au criticat testarea masivă a persoanelor în cea mai mare parte sănătoase, considerând-o o utilizare ineficientă a resurselor sistemului de sănătate, aflat în pragul colapsului.

Ele au arătat că ar fi de preferat ca testările să aibă loc doar asupra grupelor la risc şi în focare, iar resursele să fie concentrate mai mult pe pregătirea programului de vaccinare. Slovacia a atras atenţia internaţională cu campania sa de testare în masă organizată în octombrie-noiembrie. Deşi Austria şi alte state i-au urmat exemplul, măsura a fost una foarte controversată chiar în ţara iniţiatoare.