Regizorul Cornel Porumboiu a primit doua noi distincţii la festivalul de la Cannes, respectiv premiul FIPRESCI – Fédération Internationale de la Presse Cinématographique si premiul juriului la secţiunea Un Certain Regard pentru pelicula „Poliţist, adjectiv”. 

Aceste premii obţinute de către tânărul dar deja celebrul regizor român vin după ce în 2006 a fost distins cu „un Palme d’Or mai mic”, respectiv Camera d’Or pentru filmul „A fost sau n-a fost?”.

Premiul obţinut aseară de către Cornel Porumboiu la Oscarurile Europei confirmă ascendenţa cinematografiei autohtone care reuşeşte, în special prin regizorii din noul val, să facă filme mari cu bugete mici. 

 

Scurtă istorie, dar glorioasă!

Anul trecut, Marian Crişan a obţinut Palme d’Or  pentru scurt metraj, cu „Megatron”, iar în urmă cu doi ani Cristian Mungiu aducea pentru prima dată în istoria cinematografiei româneşti Palme d’Or la secţiunea lungmetraj cu celebrul „4,3,2” (4 luni, 3 săptămâni şi două zile). 

De asemenea, nu trebuie uitată pelicula Moartea domnului Lăzărescu in regia lui Cristi Puiu care, în 2005, a primit premiul „Un certain regard”.

În paranteză fie spus, „Moartea domnului Lăzărescu” a fost inclus în «Top 500» al celor mai bune filme ale tuturor timpurilor, realizat de către  revista britanică „The Empire”.

Din această scurtă trecere în revistă a prezenţei româneşti la Cannes nu trebuie omis Ion Popescu Gopo, primul regizor român care a primit un Palme d’Or, în 1957.

 Este vorba despre scurt metrajul Scurtă istorie, care a făcut celebru personajul cunoscut sub sintagma „omuleţul lui Gopo”.