Coreea de Nord şi-a reluat weekendul trecut testarea rachetelor. Este prima acțiune de acest gen de când la Casa Albă s-a instalat preşedintele american Joe Biden. Detalii despre acest subiect au fost date, marţi, de doi oficiali ai Statelor Unite, postului NBC News, transmite CNBC.

Phenianul a lansat cel puţin o rachetă. Oficialii americani nu au oferit detalii privind tipul de rachetă care a fost lansată. Ei nu au spus nici unde a avut loc testul, susține news.ro.

La un briefing de marţi, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a refuzat să comenteze despre lansarea rachetelor.

Marea îngrijorare este dată de faptul că testul de rachetă a avut loc în timp ce Phenianul ignoră invitaţiile de la Washington pentru a discuta despre denuclearizare. Acestea s-au produs pe măsură ce se reiau exerciţiile militare comune la scară largă ale SUA şi Coreeii de Sud, în peninsulă.

Coreea de Nord tratează cu refuz invitaţiile SUA

Săptămâna trecută, un înalt oficial nord-coreean a declarat că Phenianul nu va răspunde la numeroasele invitaţii de a relua discuţiile nucleare. Acest lucru nu se va întâmpla până când Statele Unite nu vor renunţa la ”politicile ostile”. ”Am declarat deja poziţia noastră că nu este posibil niciun contact şi niciun dialog între RPDC şi SUA până când SUA nu renunţă la politica ostilă faţă de RPDC”, a declarat prim-viceministrul Afacerilor Externe, Choe Son Hui, potrivit unui comunicat publicat joi de agenţia de stat coreeană.

Pentagonul, Consiliul de Securitate Naţională şi Departamentul de Stat nu au răspuns imediat la cererea CNBC de comentarii.

Săptămâna trecută,  sora liderului nord-coreean Kim Jong Un a transmis un avertisment Statelor Unite. S-e petrecut chiar în timp ce secretarul de stat Antony Blinken şi şeful Pentagonului, Lloyd Austin au început prima lor turneu în străintate sub conducerea lui Biden. Cei doi au vizitat Coreea de Sud şi Japonia, pentru a consolida alianţele şi a reitera angajamentele şi interesele SUA în regiune.