Acestea sunt predicţiile lui Harald Dietter, partener la Ensight Management Consulting:

– "Vânzările de maşini electrice şi hibride noi în România au atins volumul de 411 unităţi în zece luni, fapt care reprezintă o creştere de 125,8 %, faţă de aceeaşi perioadă din 2014, arată statisticile prezentate de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autovehicule (APIA), conform Agerpres."
– "Compania americană Tesla Motors va construi staţii de încărcare a bateriilor pentru maşini electrice în România, începând de anul viitor."
– În 2016, România va dispune de trei astfel de staţii la Bucureşti, Galaţi şi Craiova. Aceste locaţii vor furniza energie electrică fără costuri proprietarilor de modele de autovehicule Tesla."
– "Actualmente există doar şase maşini Tesla Model S în România. Tesla Motors pregăteşte un nou model intermediar care va fi lansat în acest an."
– "Preţurile bateriilor, responsabile în mare măsură pentru costurile iniţiale mari ale vehiculelor electrice, vor scădea semnificativ în următorii câţiva ani, reducând, ca atare, costurile iniţiale."
– "Guvernul stimulează achiziţia de e-vehicule prin subvenţionarea a până la 25% din preţul unei maşini electrice noi (maxim 5.000 de euro)."
Conform unui studiu efectuat în 2012, când România era pe punctul de a intra pe scena e-mobilităţii, 2016 va fi anul când e-mobilitatea va atinge un stadiu vizibil de maturitate în România.
– În 2012, România abia a intrat pe scena e-mobilităţii central şi est-europene, şi împreună cu Ungaria, Slovenia şi Slovacia a format grupul Urmăritorilor, Austria fiind liderul în termeni de maturitate a pieţei.
– În 2015, România a prins avânt şi numărul de e-vehicule noi pe străzile româneşti a crescut cu 125% în comparaţie cu 2014.
– În anul 2016, e-mobilitatea va deveni un element vizibil al peisajului urban din Bucureşti.

Digitalizarea va juca un rol firesc în vieţile noastre

– 2015 a însemnat nu doar anul lansării ceasului inteligent de către Apple, ci şi anul lansării ceasului Vector, un produs românesc foarte apreciat din segmentul wearable-urilor inteligente.
– Citirea mesajelor pe ceasurile noastre şi controlarea temperaturii din case prin folosirea telefoanelor noastre inteligente vor continua să devină elemente tot mai fireşti ale vieţilor noastre. Ceasurile sport fără capabilitatea de a măsura ritmul inimii, distanţa parcursă sau numărul de paşi efectuaţi vor deveni în 2016 deja o raritate.
– Unde vom stoca toate aceste date? În cloud! În 2016, informaţiile vor deveni accesibile pe toate dispozitivele noastre, ca într-o magie, cu ajutorul cloud-ului.
– În cadrul Băneasa Mall, un sistem video de recunoaştere texte scanează plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor care intră în garajul subteran şi trimite datele culese la o unitate centrală. La părăsirea parcării, sistemul va recunoaşte maşina şi va verifica dacă a fost plătită taxa de parcare, după care va ridica automat bariera. Este deja o realitate a anului 2015, care va fi şi mai des întâlnită în 2016.
– Uber a intrat recent în România! Conform companiei, acest fapt s-a petrecut datorită unui număr mare de români care au cerut firmei să intre pe piaţa locală. În curând, vom vedea servicii similare devenind realitate în România.
– Tichetele Digital Meal sunt deja disponibile în România, achiziţia de bunuri de la comercianţi ar putea fi uşor îmbogăţită cu profilul social al deţinătorului de card, şi astfel tiparele de cumpărături ar putea fi legate de segmente sociale şi, mai important, achiziţiile viitoare ar putea deveni predictibile. Ca să devină realitate în 2016!

Creşteri continue pentru piaţa IT&C

În 2016, sectorul IT&C din România va continua să fie cel mai mare contributor la creşterea economică a ţării.
– În 2014, piaţa IT&C a contribuit în total cu 6% la PIB-ul naţional şi cu 7,4% în trimestrul doi al anului 2015
– Investiţiile străine au impulsionat dezvoltarea pieţei în 2015
– Conform Romanian Insider, sectorul IT&C contribuie la economia naţională mai mult decât sectoarele construcţii şi servicii financiare luate împreună
– Scutirea de impozit pe venit pentru angajaţii IT şi finanţarea publică a parcurilor IT, au darul de a stimula şi mai mult industria
– Companiile IT nu se bazează pe infrastructură rutieră sau de cale ferată, ci pe infrastructura Internet, care se numără printre cele mai rapide din lume
 – Tendinţele legate de digitalizare necesită dezvoltări pe scară largă, companii software precum SAP, Microsoft, Oracle şi multe altele se concentrează actualmente pe recodificarea platformelor lor software. Aici, România este un contributor important în termeni de furnizori, datorită centrelor software near-shore şi facilităţilor de dezvoltare R&D operaţionale în ţară.
– SAP, Intel, Microsoft, ca să dăm doar câteva nume, dispun deja de centre de dezvoltare operaţionale în România.
– Anul 2016, va aduce creşteri şi mai mari datorită tendinţelor globale legate de IT precum digitalizarea, big data, Internet of Things etc.