Consumul naţional de energie electrică al României a fost de 25,7 TWh, cu 7,1% mai mic în prima jumătate a acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce importurile au fost de două ori mai mari, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, remis, miercuri.

Cel mai mult a scăzut consumul în economie, adică al consumatorilor industriali, respectiv cu 10%, în timp ce populaţia a utilizat cu 2% mai multă energie electrică. Producţia totală de electricitate a scăzut cu 11,7%, cea mai mare reducere fiind în zona hidrocentralelor (24%) şi a termocentralelor clasice (20%).

În schimb, a crescut producţia de energie regenerabilă în turbine eoliene (6%) şi panouri fotovoltaice (1,3%), în timp ce producţia centralei nucleare de la Cernavodă s-a majorat cu 11,1%. Importurile de energie s-au dublat în perioada analizată, ajungând la 3,681 TWh, în timp ce exportul a crescut cu 18%, la 2,550 TWh.

Conform cifrelor transmise de Transelectrica şi OPCOM, la final de iulie, preţul energiei electrice din România este cel mai mare din regiune. Importurile se ridicau la 1.000 de MW. Cifrele transmise de Transelectrica şi OPCOM arată că preţul energiei cu livrare duminică, pe piaţa spot din România, este de 32,25 de euro pe MWh, cel mai mare dintre ţările cu care ţara noastră este cuplată.

Prețurile din Ungaria, Cehia și Slovacia

În Ungaria, un MWh costă 27,90 de euro, în timp ce în Cehia şi Slovacia, se tranzacţionează cu 26,96 euro. Duminică dimineaţa, importurile depăşeau 1.000 de MW în jurul orei 10.00. Consumul ţării de energie electrică era de aproximativ 5.700 de MW, iar producţia, de 4.700 de MW. Sursele de producţie erau hidro – 26%, cărbune – 20,6%, eolian – 20,3%, nuclear – 14%, hidrocarburi – 10%, fotovoltaic – 7%, biomasă – 0,7%.

Transelectrica a atribuit Energotech SA un contract de 2,6 milioane de lei pentru lucrări de construcţii de linii electrice, potrivit unui anunţ de atribuire postat pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), transmite Agerpres. Compania care a obţinut contractul trebuie să asigure „optimizarea funcţionării LEA 400kV Isaccea -Tulcea Vest, LEA 400 kV Gura Ialomiţei – Lacu Sărat, prin montare de sisteme de monitorizare”.

Compania Energotech este specializată în tehnologii nucleare, reprezentând unul dintre principalii furnizori de protecţii şi automatizări pentru industria energetică.Transelectrica este operatorul de transport şi de sistem din România, cu un rol cheie pe piaţa de energie electrică din România. Compania administrează şi operează sistemul electric de transport şi asigură schimburile de electricitate între ţările Europei Centrale şi de Răsărit, ca membru al ENTSO-E (Reţeaua Europeana a Operatorilor de Transport si Sistem pentru Energie Electrica).