Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ieri că, odată cu noua reformă a Politicii Agricole Comune(PAC), România va fi nevoită să accepte ca și perosanele străine să poată cumpăra terenuri arabile. ”Din 2014, piaţa terenurilor agricole se va liberaliza, conform tratatului de aderare la Uniunea Europeană pe care îl avem semnat şi pe care nu putem face modificări, pentru ca asta ar însemna ratificarea eventualelor amendamente de toate cele 26 de state membre şi nu avem garanţia că se poate face acest lucru", a spus  Daniel Constantin.
Pe de altă parte, Constantin a ținut să precizeze că România are nevoie de investiții în agricultură, inclusiv din partea investitorilor străini. "Trebuie să creăm un mediu propice, pentru ca investitorii să vină în România, cu condiţia ca taxele şi impozitele să fie plătite în ţară, iar profitul să nu fie externalizat", a spus Constantin. Acesta a adăugat că, totuși, vor trebui gândite niște măsuri asiguratorii, în perspectiva liberalizării acestor tranzacții. "Unele state membre au impus o limită de suprafaţă pentru străini, iar altele au condiţionat acest lucru de existenţa experienţei potențialilor cumpărători în domeniul agricol, de exemplu, la trei sau la cinci ani. După acest model, vom lua şi noi anumite măsuri pentru a asigura competitivitate fermierilor români, în raport cu ceilalţi agricultori de pe piaţa UE care, cu siguranță, vor veni cu un capital mult mai mare pe piaţa românească", a a spus Daniel Constantin.

ADS va aviza achizițiile străine

"În perspectiva liberalizării pieţei funciare, Ministerul agriculturii va pregăti o agenţie, începând de anul viitor, cel mai probabil aceasta va fi Agenţia Domeniilor Statului(ADS), care va fi un fel de jucător pe această piață. De exemplu, ADS va da un aviz pentru persoanele fizice străine care vor să cumpere teren în România, după modelul altor state membre", a spus șeful MADR. Potrivit legislației actuale, străinii – persoane fizice nu pot cumpăra terenuri agricole în România, decât dacă au domiciliul stabil aici sau dacă sunt firme cu acţionariat străin, dar persoane juridice române, deci cu sediul în România.

Potrivit datelor MADR, la începutul anului 2012, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România era de circa 700.000 de hectare( 8,5% din suprafaţa arabilă).
Într-un clasament al cumpărătorilor de teren în România, pe primele locuri se află Italia, cu 24,29%, urmată de Germania cu 15,48% şi de ţările arabe cu 9,98%. De asemenea, Ungaria deţine 8,17% din cele peste 700.000 de hectare deținute de străini, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia şi Olanda câte 2,4% şi Turcia 0,78%.

Ungaria poate!

Spre deosebire de autoritățile române, care se declară neputincioase, cele maghiare caută soluții pentru a evita trecerea terenurilor agricole în proprietatea cetățenilor străini. Astfel, chiar zilele trecute, premierul maghiar, Viktor Orban, a anunțat că Parlamentul de la Budapesta va  adopta, în curând, o lege specială prin care li se va interzice străinilor să cumpere terenuri agricole în Ungaria.

Orban a invocat legislația similară existentă în alte țări europene, precum Franța și Austria. Măsura anunțată de Orban se înscrie în programul Guvernului magiar privind modernizarea sectorului agricol. "Anul 2013 va aduce schimbări în agricultura ungară, care nu au mai avut loc în ultimii 50-100 de ani", a spus premierul Orban, citat de AFP. Oficialul maghiar a precizat că, pe de altă parte, legea în cauză ”va proteja terenurile cultivabile de speculatori şi bancheri și va favoriza deţinerea de terenuri de către exploatațiile agricole mici şi mijlocii, în detrimentul celor mari”. De asemenea, legea va permite şi ”recuperarea terenurilor furate prin contracte de achiziţie dubioase".