In ce conditii este sesizat legal Consiliul Concurentei? Care sunt limitele legale in care se poate desfasura o inspectie din partea Consiliului Concurentei?



Octavian Olteanu – Constanta






Legea concurentei nr. 21/1996 fixeaza cadrul legislativ general pentru protectia, mentinerea si stimularea concurentei si a unui mediu concurential normal, in vederea promovarii intereselor consumatorilor.


Descoperirea si investigarea incalcarilor prevederilor Legii concurentei incumba Consiliul Concurentei, ca autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, care actioneaza prin inspectorii sai de concurenta anume abilitati cu puteri de inspectie prin ordine de abilitare, emise de catre presedintele Consiliului Concurentei.


Situatii de investigare:
C.C. dispune pornirea unei investigatii ori de cate ori detine suficiente date si informatii ca un agent economic desfasoara practici anticoncurentiale, interzise prin Lege.


Surse de informatii:


• din surse ale C.C.(caz in care investigatia se porneste din oficiu);


• din sesizarile (sub forma de plangeri) facute de persoane fizice sau juridice afectate in mod real si direct de incalcarea dispozitiilor Legii concurentei (mai precis de incalcarea art. 5 alin (1), art. 6, art. 12, si art. 15 din Lege.


Investigatiile pot cuprinde una sau mai multe din urmatoarele faze:


1. solicitarea de informatii si documente de la agentii economici investigati;


2. inspectii la fata locului;


3. convocare la sediul C.C;


4. audierea agentilor economici implicati;


Agentii economici investigati au obligatia sa furnizeze informatiile si documentele solicitate de catre inspectorii de concurenta, la cererea expresa a acestora. In cerere, se va arata baza legala si scopul solicitarii.


In caz de refuz, inspectorii de concurenta pot aplica amenzi de pana la 1% din cifra de afaceri totala a agentului economic. (art. 50 lit. c)
Inspectiile la fata locului se realizeaza de catre inspectorii de concurenta anume imputerniciti prin ordin de abilitare, emis de presedintele C.C. Inspectiile la fata locului pot fi inopinate sau anuntate.




Se poate face inspectie:

a) in spatiile detinute legal de agentul economic;


b) in orice alt spatiu, pe baza autorizatiei judiciare emise de Judecator si a ordinului de abilitare emis

de Presedintele C.C.




Observatie:




Prin orice alt spatiu se intelege: domiciliul, terenurile, mijloacele de transport apartinand conducatorilor, administratorilor, directorilor si oricaror alti angajati ai agentului economic.
Inspectia nu poate incepe inainte de ora 8.00 sau dupa ora 18.00. Din textul legii, rezulta ca inspectia se poate prelungi dupa ora 18.00.
Inspectorii de concurenta care se deplaseaza la fata locului au urmatoarele puteri de inspectie:


a) Sa intre in spatiile, terenurile si mijloacele de transport pe care agentii economici le detin legal;


b) Sa intre in orice alte spatii, daca detin autorizatie judiciara;


c) Sa examineze orice registre, documente, acte finanaciar-contabile sau comerciale sau alte evidente legate de activitatea agentilor economici;


d) Sa ia declaratii reprezentantilor si angajatilor agentului economic;


e) Sa ridice sau sa obtina in orice forma copii sau extrase din orice documente legate de activitatea agentului economic;


f) Sa sigileze orice amplasament destinat activitatii agentului economic si orice documente legate de activitatea agentului economic.


Inspectia se poate efectua doar in prezenta ocupantului locului sau a reprezentantului sau. Agentii economici au obligatia sa se supuna inspectiei si sa puna la dispozitia inspectorilor de concurenta toate documentele si informatiile solicitare de catre acestia.
In caz contrar, inspectorii de concurenta pot aplica acestora amenzi de pana la 1% din cifra de afaceri totala a agentului economic.(art. 50 lit. d) si lit. e)).
Amenzile aplicate in mod direct de catre inspectorii de concurenta sunt stabilite pe baza de proces-verbal de contraventie. Acesta poate fi atacat cu plangere la instanta de judecata competenta.
Toate informatiile obtinute, toate operatiunile intreprinse si toate contraventiile constatate de catre inspectorii de concurenta, vor fi consemnate intr-un proces-verbal de constatare.
Pe baza acestui proces-verbal de constatare si a celorlalte piese ale investigatiei (vezi audierea agentului economic), se va forma Raportul asupra investigatiei.




Daca inspectorii de concurenta constata, cu ocazia desfasurarii inspectiilor, savarsirea unor contraventii pentru care aplicarea amenzilor se face de catre organele superioare ale C.C., ii vor anunta pe acestia prin note scrise, respectiv prin raportul de investigatie intocmit in cauza. Amenzile aplicate pot ajunge pana la 10% din Cifra de afaceri totala a agentului economic respectiv.
Aplicarea amenzilor se face prin deciziile emise de catre Comisiile C.C. sau Plenul C.C.
Aceste Decizii pot fi atacate in instanta, la Curtea de Apel Bucuresti, la sectia de Contencios Administrativ, in termen de 30 de zile de la comunicare.