Ar fi inacceptabil ca grupul farmaceutic Sanofi să servească prioritar SUA dacă va găsi un vaccin împotriva COVID-19, după cum a afirmat miercuri directorul său, a apreciat joi secretarul de stat francez al Economiei, Agnes Pannier-Runacher: „Pentru noi, ar fi inacceptabil să existe un acces privilegiat al unei ţări sau alteia, sub un pretext care ar fi unul pecuniar”, scrie BBC.

Directorul general al grupului, Paul Hudson, a afirmat miercuri că Sanofi va servi „cu prioritate” SUA dacă va găsi un vaccin, pentru că această ţară „împarte riscul” cercetărilor în cadrul unui parteneriat cu Autoritatea pentru Cercetare şi Dezvoltare Avansată în Domeniul Biomedical (Barda). Guvernul american „are dreptul la cele mai mari precomenzi”, pentru că SUA „au investit pentru a încerca să-şi protejeze populaţia”, a explicat el într-un interviu pentru agenţia Bloomberg.

El a precizat că întâietatea SUA ar putea fi de câteva zile sau de câteva săptămâni.

Miercuri seara, grupul Sanofi a precizat într-un comunicat că „producţia de pe teritoriul american va fi dedicată în principal SUA, iar restul capacităţilor sale va fi alocat Europei, Franţei şi restului lumii”. El s-a angajat de asemenea ca vaccinul său să fie „accesibil tuturor”.

Reacţii imediate din partea Comisiei Europene şi a preşedintelui Macron

Joi, gigantul farmaceutic a dat vina pe Uniunea Europeană, declarând că nu va distribui prioritar în Statele Unite un eventual vaccin împotriva COVID-19 dacă UE se arată „la fel de eficientă” în finanţarea dezvoltării vaccinului. „Americanii sunt eficienţi în această perioadă. UE trebuie să fie la fel de eficientă în a ne ajuta să punem la dispoziţie acest vaccin foarte rapid”, a declarat preşedintele Sanofi France, Olivier Bogillot, la canalul BFMTV.

Accesul la un vaccin împotriva coronavirusului trebuie să fie „echitabil şi universal”, a intervenit, joi, şi Comisia Europeană. „Vaccinul împotriva COVID-19 trebuie să fie o utilitate publică, iar accesul la el trebuie să fie echitabil şi universal. (…) Pentru noi, este foarte important, deoarece virusul este un virus global, să lucrăm (pe această temă) la nivel mondial”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, Stefan de Keersmaecker, scrie Agerpres.

Şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a intervenit în această dispută, apreciind că un eventual vaccin împotriva maladiei COVID-19 nu trebuie să fie supus „legilor pieţei”. „Eforturile desfăşurate în ultimele luni arată că este necesar ca acest vaccin să fie un bun public mondial, exterior legilor pieţei”, a subliniat administraţia prezidenţială franceză, insistând asupra importanţei de a menţine „eforturi considerabile multiple, pentru a se ajunge la construirea în jurul actorilor multilaterali a unui răspuns colectiv şi coordonat” la pandemie.