Îmi vine foarte greu să scriu despre ceea ce a mărturisit Robert Turcescu în urmă cu câteva ore. Iar pentru mine este și mai complicat pentru că l-am lansat pe Robert Turcescu în televiziune în urmă cu 10 ani. Pe aceea vreme, anul 2004, conduceam Realitatea TV și căutam un ziarist tânăr, proaspăt, capabil să-i încurce pe politicieni cu întrebări. Și l-am găsit în persoana lui, am conceput împreună showul "100%", iar Turcescu a dovedit până astăzi că este un ziarist bun. Numai că ceea ce s-a întâmplat ieri ne-a lăsat pe toți cu gura căscată.  

"Eu sunt ziarist", spunea Robert Turcescu aseară. Este adevărat, dar s-a dovedit și că este și ofițer acoperit la Direcția de Informații Militare, sau Direcția Generală de Informații a MApN, așa cum se numește azi. Scandalul legat de gradul său a izbucnit încă din anul 2012, când Antena 3 a dezvăluit faptul că Robert Turcescu avea gradul de colonel al Armatei, confirmarea venind de la MApN-ul condus de Corneliu Dobrițoiu (PNL) printr-un comunicat scurt: "Domnul Turcescu Robert figurează în evidenţele militare ale MApN ca ofiţer superior, fiind avansat de la absolvent direct la gradul de locotenent-colonel în rezervă la data de 14 aprilie 2010". Atunci Robert Turcescu a negat cu vehemență că ar fi avut cunoștință de o asemenea avansare în grad.  A adresat o scrisoare publică ministerului, cerând repararea greșelilor, în caz contrar amenințând cu darea în judecată. Părea că asistăm la un joc politic clasic, prin care un ministru al Apărării inconștient (Dobrițoiu) punea la dispoziția unei tabere (Antena3), informații confidențiale despre adversari (Turcescu și alții). Încălcând cu bună știință regulile și cutumele care guvernează o asemenea activitate. Dar părerea noastră despre Corneliu Dobrițoiu și mandatul său în fruntea MApN am mai expus-o în paginile EvZ și nu are rost să insistăm.

Numai că de aseară, lucrurile au căpătat o cu totul altă întorsătură. S-a creat o situație cu atât mai interesantă cu cât la acel moment s-au vehiculat mai multe nume "avansate la excepțional", pe lângă cel al lui Robert Turcescu. Redau doar câteva:

Cătălin Macovei (de la maior la locotenent-colonel) – fost şef ANI
Alexandru Lăzescu (de la locotenent la colonel) – ex director general al TVR
Tudor Pendiuc (de la locotenent la colonel) – primar PSD Piteşti
Cezar Preda (de la locotenent la colonel) – deputat PDL
Antonie Solomon (de la locotenent la colonel) – fost primar PDL Craiova
Darius Vâlcov (de la sublocotenent la maior) – primar Slatina, actual ministru.
Gheorghe Udrişte, ( de la caporal la colonel) – şef Metrorex
Bogdan Drăgoi (fără armată – înaintat la gradul de maior) – fost ministru, actual consilier prezidențial
Emilian Schwartzenberg (fără armată – înaintat la grad de maior) – om de afaceri, implicat în Dosarul "Marta"
Codruţ Olaru ( de la caporal la locotenent colonel) – procuror şef DIICOT

Iar lista conține mult mai multe nume, persoane cu funcții importante în stat.

Despre ce discutăm atunci când vorbim despre ofițeri acoperiți? Despre oameni cu o identitate  dublă, care sunt încadrați în cadrul unui serviciu de informații cu scopul apărării siguranței naționale. Identitatea lor este considerată strict secretă și nu poate fi dezvăluită decât prin încălcarea legii. Potrivit unor definiții legale "sursele de informaţii reprezintă acele persoane, sisteme ori alte mijloace specializate sau ocazionale, utilizate pentru obţinerea datelor de interes pentru scopul siguranței naționale. Sursele umane secrete sunt persoane fizice ce se află în legătură directă, liber consimţită şi secretă, cu un ofiţer de informaţii, în calitate de reprezentant autorizat al statului, căruia îi furnizează informaţii ce prezintă interes pentru securitatea naţională, garantându-i-se protecţia identităţii şi a secretului relaţiei astfel stabilite". Ofițerul acoperit are însă o dublă calitate: este membru al unui serviciu de informații și are o carieră independentă în viața civilă. Misiunile pe care le execută sunt conforme cu cadrul legal, în interesul siguranței naționale.

 

Unde s-a rupt lanțul de confidențialitate, așa cum este el definit mai sus, în cazul lui Robert Turcescu. La prima vedere se pare că cel care s-a hotărât să deconspire această acțiune este chiar Robert Turcescu: "Sunt documente reale, le am în casa mea. Eu nu vreau să fac o discuție acum dacă documentele sunt reale sau nu, dacă au existat, în ce context, cum s-au făcut pentru că nu suntem la o judecată publică". Din păcate, Turcescu a intrat în malaxorul judecății publice!

O minimă verificare întreprinsă ieri de colegii mei a arătat că Codul Numeric Personal înscris pe livretul militar publicat de Turcescu nu era cel real. Asta ne-a condus la ipoteza că avem de-a face cu niște documente false, ceea ce am crezut cu tărie în prima fază a scandalului. După cum și chitanțele publicate de același ziarist pe blogul personal ridicau o altă problemă: sumele par prea mici (2.400 de lei pe lună pentru un lt-colonel?), iar potrivit oamenilor de specialitate pe care i-am întrebat, în nici un caz decontările între un serviciu de informații și ofițerii săi acoperiți nu se fac prin chitanțe în dublu exemplar! Cu atât mai puțin prin documente comunicate administrației financiare. Suficiente semne de întrebare pentru a lăsa deschis orice scenariu.

Ipoteza unui presupus șantaj la adresa lui Robert Turcescu pare din acest moment extrem de plauzibilă, putând fi susținută doar prin răspunsul la o câteva întrebări logice: De ce n-a avut același impuls mistic și în 2012? De ce atunci a negat, deși avea toate documentele acasă? De ce atunci a preferat să rămână un ofițer conspirat, iar acum a recunoscut? Ce s-a modificat între timp?

Ion Cristoiu lansa ipoteza unui joc operativ făcut de Robert Turcescu ce ar trebui să ducă la deconspirarea Politicianului 007 – candidat la prezidențiale. Eram și eu înclinat să cred același lucru, dar am văzut reacția puternic emoțională a lui Turcescu. Părea un om care vrea să spună tot, în loc să o facă alții pentru el. A preferat calea mărturisirii în locul deconspirării de către alții, a ales spovedania în locul oprobiului public. Să fie vorba de răzbunarea lui Voiculescu, sau de presiunea pusă pe el din partea unor politicieni? Vom afla.

Indiferent de răspuns, Robert Turcescu a văzut pe propria lui piele că este foarte complicat să ceri altora să spună 100% adevăr, iar tu să nu o faci!

La final, vreau să completez cu câteva date legale: 

"Sursele secrete umane se creează, de regulă, în numele autorităţii statului, prestează o activitate specială de utilitate socială şi se bucură de protecţia legii.

(2) Identitatea surselor secrete umane nu poate fi divulgată.

(3) Documentele care privesc identitatea surselor şi a ofiţerilor de informaţii, în măsura în care regulile autorităţilor informative permit constituirea unor astfel de documente explicite, au caracter secret de stat pe timp nelimitat, neputând fi consultate sau date publicităţii.

(4) Sursele secrete umane, precum şi membrii de familie ai acestora, cărora le este periclitată viaţa sau integritatea fizică, pot beneficia de măsurile prevăzute de lege pentru protecţia martorilor.

ART.33 (1) Sunt protejate, faţă de orice fel de divulgări, în condiţiile generale ale protecţiei informaţiilor clasificate, situaţiile, împrejurările, cazurile sau problemele în care au fost, sunt ori urmează să fie folosite mijloace şi metode secrete, utilizate în activitatea de informaţii.

15

(2) Nici o persoană nu are dreptul să divulge activităţile secrete privind securitatea naţională.

(3) Prevederile alin.(2) nu pot fi interpretate ca o interdicţie de a dezvălui abuzurile ori ilegalităţile prin care s-a încălcat ori urmează a fi încălcat vreun drept sau libertate fundamentală garantat de Constituţie.

ART.34 (1) Îi este interzis oricărui ofiţer de informaţii audiat ca martor în cadrul unei proceduri administrative, judiciare sau a comisiei de control parlamentar abilitate, să divulge informaţii care, prin natura sau conţinutul lor, ar putea dezvălui identitatea vreunei surse secrete sau ar afecta, sub orice formă, securitatea naţională."