Live Text

Ministerul Agriculturii este în prima linie a frontului în ceea ce privește implementarea tuturor proiectelor. Apare totuși partea birocratică, în care sunt implicate mai multe instituții, spre exemplu Ministerul Mediului, în partea de avize și acorduri. Există anumite etape procedurale care implica cheltuieli financiare și partea de resurse umane. Acestea se fac exclusiv în momentul în care proiectul este eligibil și finanțat. 

O altă problemă este legată de achizițiile publice, care, deși nu sunt în portofoliul Ministerului Agriculturii, acestea întârzie implementarea proiectelor. Beneficiarul poate să beneficieze de aceste achizitii publice, chiar dacă proiectul nu este în fază finală. O alta autorizație trebuie obținută din partea Ministerului Sănătății. Optimizarea fluxului de capital și felul în care se fac plațile sunt treburi ale Ministerului Finanțelor.

Birocrația este importantă pentru gestionarea globală a unui sistem public, însă nu vrem ca aceasta să fie o frâna și să întârzie proiectele. 

De multe ori, se spune că România își crează probleme, dar nu e chiar așa. Și regulamentele europene sunt destul de birocratice. Nu doar România are aceleași întrebări. Să nu cădem în capcana că noi suntem mai slabi decât alții sau mai puțin experimentați. România e țara care, în 2017, a obținut cei mai mulți bani. Am reușit să ajungem cu banii aduși în România, pe partea de proiecte, la 37%, în condițiile în care media europeană e de 30%. Așadar, suntem peste media europeană.

Ne dorim ca viitorul buget pentru politicile agricole comune să fie finanțat suficient astfel încât să răspundă provocărilor fermierilor. România, alături de mai mute state, și-a exprimat poziția că își dorește un buget consistent pentru a continua investițiile.

Comisia Europeană insistă asupra felului în care se va sofistica orice ramură de activitate economică, inclusiv agricultura.

 

Țintă noastră la Ministerul Agriculturii este de a explora și acele direcții care sunt mai altfel decât tradiționalul, dar care se încadrează cu ceea ce înseamnă evoluția la nivel european.

Ieri a avut loc un grup de lucru pentru lansarea de proiecte pentru Măsurile 4.1 (pentru investiții în ferme) și 4.2 (pe partea de procesare).

mai multe declarații, AICI:

Petre Daea: „Profiturile fermierilor au de suferit

Daea, la conferința Capital: „Pentru prima dată în istorie, România a fost primul producător de porumb din Europa, în fața Franței”

Ministrul Agriculturii: „Am demolat prea mult în această țară. Sistemul de irigațiii este o mărturie”

Daea la Conferința Capital: Trebuie să creștem efectivele de animale și păsări pentru a consuma producția de porumb pe care o avem

Ministrul Agriculturii a prezentat situaţia la zi a suprafeţelor însămânţate