Locuitorii din cartierele Drumul Taberei și Ghencea vor beneficia de transportul cu metroul cel mai devreme în 2017. Inspectorii Curții de Conturi au constatat că termenele inițiale de finalizare a lucrărilor linei de metrou Eroilor-Drumul Taberei nu au fost respectate astfel încât nici în prezent, după circa 52 de luni (peste 4 ani, în loc de aproximativ 2 ani cât era prevăzut inițial în contracte) lucrările nu au fost finalizate și zona nu a fost redată utilității publice.

 

În sinteza raportului de audit „Performanța activității specifice desfășurate de către Metrorex SA”, publicată de inspectorii Curții de Conturi, conducerea Metrorex precizează că principala cauză a întârzierilor și a blocajelor a fost neasigurarea finanțării, prin alocarea în anul 2013, necesare derulării lucrărilor liniei de metrou Eroilor-Drumul Taberei. Mai exact, oficialii guvernamentali au alocat abia 10% din bugetul necesar, respectiv aproximativ 95 milioane de lei au fost bugetați, pentru linia de metrou Eroilor-Drumul Taberei.

 

Oficialii Metrorex au mai explicat inspectorilor Curții de Conturi că emiterea cu întârziere anumitor autorizații de mediu, sistarea defrișărilor, apariţia de lucrări suplimentare imprevizibile datorate unor reţele subterane și modificarea traseelor liniilor RATB contrar celor stabilite anterior, ceea ce a cauzat refacerea proiectelor privind amenajările de suprafaţă şi a liniilor de troleibuz, au îngreunat lucrările liniei de metrou Eroilor Drumul Taberei.

 

Lucrări întârziate în zona Eroilor și Parc Drumul Taberei

 

Surse din domeniu ne-au declarat că lucrările la stațiile Eroilor 2 și Parcul Drumul Taberei nu se vor finaliza în vara anului 2017. „În patru ani nu s-au finalizat nici trei sferturi din lucrări. Trebuie instalate stațiile electrice de transformare și sunt întârziate lucrările de instalații care asigură funcționalitatea metroului. Se înregistrează întârzieri în apropierea Parcului Drumul Taberei și Eroilor”, ne-au explicat sursele citate.

 

Lucrările de execuție a liniei de metrou Eroilor-Drumul Taberei au început în luna septembrie 2011, la secțiunea Râul Doamnei – Eroilor, având 6 km și 9 stații, iar contractul de proiectare și execuție a fost semnat în data de 14.03.2011 cu termen de execuție 25 de luni (aprilie 2013). Pentru lotul Romancierilor – stația Valea Ialomiței, inclusiv depoul și galeria de legătură contractul a fost semnat în data de 14.04.2011 cu termen de execuție 20 de luni (noiembrie 2013).