Tu știi care sunt cele mai periculoase substanțe din apa pe care o bei? Află care sunt principalele 3 cauze ale îmbolnăvirilor!

Apa – tratată sau netratată – poate fi o sursă de contaminare cu substanțe sau organisme nocive pentru organism. Câți dintre noi au făcut vreodată efortul de a duce la un laborator de specialitate, pentru analiză, o mostră din apa potabilă pe care o consumă? Chiar și apa tratată, care curge la robinet, poate conține impurități, microorganisme sau reziduuri de mai multe tipuri.

Care sunt cele mai periculoase substanțe din apa de băut?

  • Metalele grele

Cele mai multe cazuri de intoxicare acută sau cronică din cauza metalelor grele se înregistrează în rândul lucrătorilor din industrie, inclusiv cea farmaceutică și agricultură. Iar cele mai multe diagnostice de intoxicare cu metale grele sunt puse în urma descoperirii în organism a arsenului, plumbului și mercurului.

Printre metalele periculoase se numără și fierul, magneziul, zincul, cuprul, cromul și fluorul. În cantități mici, ele chiar ajută la buna funcționare a organismului, însă dacă se depășește limita admisă, pot cauza probleme grave de sănătate, în special când vine vorba de copii sau bebeluși. În mod obișnuit, limitele maxime admise în apa potabilă pentru metalele menționate mai sus sunt următoarele.

  • arsen: 0,05 mg/l;
  • plumb: 0,05 mg/l;
  • mercur: 0,001 mg/l;
  • fier: 0,1 mg/l;
  • magneziu: 50 mg/l;
  • zinc: 5 mg/l;
  • cupru: 0,05 mg/l;
  • crom: 0,05 mg/l;
  • fluor: 1,2 mg/l.

În ceea ce privește cianurile, prezente mai ales în apele din zonele exploatărilor mai vechi sau mai noi de aur, maximum admis este de 0,01 mg/l.

Cele mai grave afectări toxice se produc la nivelul sistemului nervos, hematopoietic, gastrointestinal, cardiovascular și renal.

  • Îngrășămintele și pesticidele folosite în agricultură

Orice tip de substanțe folosite pentru culturile agricole ajung într-o oarecare proporție în pânza freatică. Apa contaminată ajunge în fântâni, izvoare subterane și apele curgătoare de suprafață. Toate îngrășămintele și pesticidele ar trebui să fie utilizate cu moderație și doar în cantitățile admise. Pesticidele însumate nu ar trebui să depășească 0,5 micrograme/l.

  • Pericolele biologice

Alături de substanțele chimice prezente în apă, un potențial pericol îl reprezintă și organismele vii sau resturile de organisme vii. Astfel, apa de băut nu trebuie să conțină particule vizibile cu ochiul liber.

În ceea ce privește organismele microscopice periculoase, printre acestea se numără: virusurile, bacteriile, organismele unicelulare, paraziții și ouăle de paraziți intestinali (giardia, ascarizi, oxiuri etc.). Totuși, prezența organismelor microscopice de origine animală este admisă în proporție de 20/l.

Există în prezent soluții moderne și sigure de filtrare și purificare a apei, fie că o folosim pentru băut sau în alte scopuri casnice. Acestea sunt echipamentele și sistemele pentru tratarea apei: dedurizatoare, aparate de filtrare și ultrafiltrare, denitrificatoare, aparate pentru eliminarea bacteriilor etc. Poți găsi astfel de sisteme accesând Clack.ro, care are o ofertă variată și acoperitoare pentru toate nevoile. Dacă acum câteva zeci de ani tehnologia încă nu evoluase atât de mult încât să atingă nivelul de performanță din prezent, astăzi putem fi siguri că un sistem de filtrare și/sau de tratare modern este eficient, atât la nivel casnic, cât și industrial. 

Așadar, este necesara o analiză a unei mostre recoltate din sursa ta de apă potabilă, pentru ca mai apoi, în funcție de raportul de analiză, vei putea alege aparatul sau instalația potrivită, astfel încât să te asiguri că apa pe care o consumi este la fel de curată și sănătoasă ca aceea a unui izvor de munte necontaminat.

Sursa foto: Pixabay.com