Top 5 filme din literatura română

Tu ce faci mai întâi? Citeşti cartea sau vezi filmul? Poate că uneori te îndrepţi către cuvântul scris, care cu siguranţă are un farmec aparte, dar altădată pur şi simplu îţi doreşti să te relaxezi uitându-te la un film bun.

Filmele din literatura română îţi pot oferi o experienţă deosebită, pentru că ai ocazia să citeşti cartea şi să vezi şi filmul – ceea ce înseamnă că vei avea două perspective asupra aceleiaşi poveşti. De aceea, îţi recomandăm 5 filme din literatura română care, cu siguranță, îţi vor capta atenţia:

1.      Pădurea spânzuraţilor

Filmul „Pădurea spânzuraţilor” a fost realizat în anul 1965 după cartea cu acelaşi nume a lui Liviu Rebreanu. Filmul prezintă povestea lui Apostol Bologa, interpretat de Victor Rebengiuc, care se înrolează voluntar pe front pentru a-şi demonstra sentimentele profunde faţă de logodnica sa, Marta.

Nu vei regreta două ore în compania acestei pelicule realizate după o carte în care războiul şi frământările interioare au fost conturate chiar după experienţa fratelui autorului, Emil Rebreanu.

2.  Baltagul

Baltagul lui Mihail Sadoveanu prezintă călătoria în care pleacă Vitoria Lipan spre a afla tainele dispariţiei soţului ei. În film impresionează împletirea fină între perseverenţa femeii şi durerea care adesea o copleşeşte. Tristeţea se vede doar în ochii înlăcrimaţi din când în când dincolo de marginile basmalei, căci Vitoria rămâne demnă şi curajoasă până la final.

3.  Felix şi Otilia

Felix şi Otilia este filmul realizat după romanul „Enigma Otiliei”, aparţinând lui George Călinescu.      

Dacă în Baltagul avem de-a face cu o imagine a satului românesc şi cu drama unei femei care îşi caută în zadar soţul, ecranizarea după romanul lui Liviu Rebreanu ne aduce pe meleaguri bucureştene, în sufletele tinere şi pline de speranţă ale celor doi protagonişti: Felix şi Otilia.  

4.  La nuit Bengali

În La nuit Bengali plecăm dincolo de graniţele ţării, tocmai în India, unde un tânăr este fascinat de farmecele unei indience. Filmul este realizat după romanul „Maitreyi”, al lui Mircea Eliade. La nuit Bengali înseamnă dragoste, mister, experienţă, fiori.

Şi dacă nu ai deja destule motive să te uiţi, îţi mai spunem şi că în rolul principal masculin este Hugh Grant, protagonistul unor filme precum Notting Hill, Patru nunţi şi o înmormântare sau Love actually. Nu eşti curios ce poate ieşi din interpretarea lui Hugh Grant pe un scenariu ce are la bază experienţa tânărului Eliade?

5.  Kira Kiralina

Kira Kiralina este un film realizat în 2014 după romanul omonim aparţinând lui Panait Istrati.

Chiar dacă mai puţin cunoscut decât „Maitreyi” sau „Enigma Otiliei”, romanul lui Panait Istrati prezintă o poveste fascinantă despre maturizarea, poate înainte de vreme, a unui tânăr. Protagonistul creşte şi descoperă durerile vieţii, dar pare să rămână veşnic legat de una dintre figurile feminine alături de care a crescut – sora sa, Kira. În jurul Kirei se învârt multe dintre emoţiile trăite de băiat – ea este fascinaţie, este spirit viu, este farmec feminin.

În filmele realizate după mari opere ale literaturii române nu vei găsi doar o poveste frumoasă, ci poate vei redescoperi chiar frumuseţea literaturii române. Scriitorii noştri ne vorbesc despre bunici şi străbunici şi despre ce sălăşluieşte de veacuri în interiorul sufletului de român.

Tu eşti Apostol Bologa şi Vitoria Lipan, tu eşti Felix, Otilia, şi poate chiar tânărul Allan care se îndrăgosteşte de Maitreyi, pentru că toţi aceştia fac parte atât din conştiinţa literară românească, cât şi din conştiinţa poporului român.