Tamaie de la Manastirea Vatopedi, Sfantul Munte Athos acum in Romania

Cei de la Librariabizantina.ro sunt unici distribuitori in Romania ai Sfintei Mari ManastiriVatopedi, de la Sfantul Munte Athos, Grecia. Ei aduc in Romania bine cunoscuta tamaie pe care o fac calugarii de la Athos, pe baza de rasini naturale, in rugaciune si sub ascultare.

Tamaia este folosita atat pentru tamaiatul in biserica, in cadrul Sfintei Liturghii, cat si pentru tamaiatul acasa, unde crestinul isi poate insoti rugaciunea cu aceasta ofranda pe care o aduce Celui de Sus si prin care cheama prezenta Duhului Sfant in spatiul propriului camin. Astfel, sunt arome mai tari, mai pronuntate, care se folosesc de regula in biserica si arome mai delicate, care se folosesc indeosebi cand se tamaiaza acasa.

Tamaia de la Manastirea Vatopedi acum si in Romania

Avem acum ocazia sa cumparam chiar din Romania tamaia care vine tocmai de la Athos. Cei de la Libraria Bizantina ne asteapta online pe www.librariabizantina.ro si in magazinul din Bucuresti, Str. Bibescu Voda nr. 20, Sector 4, in zona centrala, aproape de Piata Unirii si de Dealul Mitropoliei. Preturile sunt accesibile si pe langa tamaie, tot aici gasim si alte lucruri nascute din truda parintilor de la Manastirea Vatopedi, cum ar fi icoane, carti, vinuri si multe altele.

Arome de tamaie

In limbajul cultului ortodox, tamaia este numita „miros de buna mireasma”, ceea ce ne duce cu gandul la placutul ei miros, care are menirea de a linisti si inalta spiritul si de a raspandi o mireasma serafica.

Tamaia vine intr-o diversitate de arome: Trandafir, Trandafir salbatic, Gardenie, Iasomie, Crin, Floarea de lamaie, Floarea noptii, Violeta, Zorele, Scortisoara, Heruvic, Bizantina, Chiparos, Nuca, Mosc, Chihlimbar, Mir, Mana Maicii Domnului, Florile Athosului.

Ca forma de prezentare, exista tamaie la cutie de 50 g, de 200 g, tamaie la cutie de 500 g si la cutie de 1 kg, in cutii sigilate si pastrate in cele mai bune conditii.

La ce este buna tamaia?

Unul dintre lucrurile pentru care este cunoscuta tamaia este faptul ca aceasta alunga fortele malefice. Reprezentand o marturisire a credintei in Dumnezeu, prin mijlocirea Sfantului Duh, tamaierea are puterea de a alunga fortele raului, dar mai ales menirea de a indeparta lucrarea diavolului si a duhurilor intunecate. Este binecunoscuta vorba din popor „fuge ca dracul de tamaie”. De asemenea, tamaia insoteste orice forma de inchinare, orice slujba sau rugaciune, fie ea savarsita in biserica, fie in casa crestinului sau in alta parte.

Tamaia bine mirositoare este semn al prezentei Duhului lui Dumnezeu, prezenta care este aducatoare de pace, de liniste, de bucurie. Dubla semnificatie a tamaierii, ca semn al jertfei omului care se inalta spre Dumnezeu si ca semn al prezentei harului lui Dumnezeu care coboara din cer, este foarte frumos ilustrata de rugaciuneaprin care preotul binecuvanteaza tamaia inainte de a tamaia: „Tamaie iti aducem Tie, Hristoase, Dumnezeul nostru, intru miros de buna mireasma duhovniceasca, pe care primind-o in jertfelnicul Tau cel mai presus de ceruri, trimite-ne noua harul Preasfantului Tau Duh”.

Casa crestinului si rolul pe care il are tamaia in actul rugaciunii

Fiecare crestin poate aprinde tamaie in propriul camin dupa bunul plac al inimii, cu prisosinta atunci cand isi incepe rugaciunea. Tamaierea este binevenita si atunci cand in mintea omului isi fac loc gandurile negre, cand acesta ajunge sa fie tulburat de vise urate sau duhuri necurate. Tamaia reprezinta marturia prezentei lui Dumnezeu si a Duhului Sfant, prezenta care raspandeste si alunga toate necuratiile si toate relele.