Sfaturi utile pentru amenajarea unei băi de mici dimensiuni

Ai decis că este momentul potrivit pentru a amenaja baia din locuință? Vrei ca totul să arate perfect în acest spațiu destinat relaxării, însă dimensiunile sale reduse îți creează probleme? 

Atunci ai ajuns în locul potrivit. Ți-am pregătit o listă completă de sfaturi utile și recomandări practice de amenajare a unei băi de mici dimensiuni

Cadă sau cabină de duș – Ce alegi?

Atunci când spațiul pe care îl ai la dispoziție este unul redus, soluția practică pentru baie este reprezentată de cabina de duș

  • Poți alege una cu design clasic, prevăzută cu ramă sau una lipsită de aceasta, cu aspect modern. 
  • Pentru a te bucura de relaxarea oferită de o cadă, în lipsa acesteia, poți opta pentru montarea unei cabine de duș cu hidromasaj. Aceasta îți va oferi ocazia de a face un duș relaxant, fără a simți lipsa căzii. 
  • Dacă baia ta este foarte mică, poți alege o cabină de duș fără cădiță. În acest caz însă, asigură-te că podeaua este foarte bine izolată cu ajutorul produselor destinate acestui scop, achiziționate dintr-un magazin cu materiale de construcții

Alternative eficiente pentru izolarea unei băi 

Gresia și faianța reprezintă cele mai populare soluții folosite pentru izolarea unei băi. Atunci când spațiul disponibil în această încăpere este foarte mic, poți lua în calcul și alternative moderne mai eficiente. 

  • Tapetul din vinil este rezistent la umezeală, este ușor de întreținut și de aplicat pe pereții din baie.
  • Tapetul din sticlă este mai rezistent decât cel din vinil, elimină riscul de apariție a mucegaiului și lasă pereții să respire.
  • Podeaua epoxidică reprezintă o alternativă bună pentru baie, atunci când nu vrei să montezi gresie. Aceasta are proprietăți hidroizolante și termoizolante, este ușor de întreținut și prezintă o durată de viață extinsă.  
  • Panourile murale reprezintă alternativa ideală la faianță, în cazul unei băi de mici dimensiuni. Acestea rezistă bine în condiții de umezeală excesivă și elimină riscul de formare a mucegaiului.
  • Plăcile decorative din ciment pot fi folosite cu succes în băile mici, pentru delimitarea unor zone. Acest material nu permite acumularea umezelii și elimină riscul de dezvoltare a bacteriilor. 

Băi decorate cu piatră naturală

Unul dintre cele mai bune materiale pe care le ai la dispoziție pentru izolarea și amenajarea băii este piatra naturală

  • În plus, piatra naturală asigură un aspect rafinat băii, indiferent de dimensiunea sa, este sustenabilă și rezistentă în timp. 
  • Pentru băile mici, este recomandat să alegi un singur tip de piatră naturală, pe care să o folosești în întreaga încăpere. Combinarea mai multor tipuri de pietre ar putea da senzația unui spațiu prea încărcat. 
  • Pentru a da senzația unui spațiu mai generos, folosește accente de culoare în baie. Alege nuanțe închise pentru anumite zone și unele deschise pentru celelalte, pentru a crea contrastul cromatic necesar. 

Băi amenajate cu ajutorul mozaicului

O altă opțiune avantajoasă pe care o ai la dispoziție, atunci când amenajezi o baie de mici dimensiuni, este reprezentată de mozaic

  • Aspectul său este unul spectaculos, în special datorită modului unic în care acesta reușește să reflecte lumina. 
  • În plus, te poți juca cu piesele mici, în culori vibrante de mozaic, pentru a crea un ambient impresionant. 
  • Avantajul mozaicului în băile mici constă în senzația de egalitate pe care o dă la nivelul pardoselii, comparativ cu plăcile de gresie sau de faianță. 

Prin urmare, există numeroase soluții pentru amenajarea practică a unei băi de mici dimensiuni.