Sănătate și nutriție pediatrică: 5 lucruri de care să ții cont, pentru binele copilului tău

Deși principiile de bază ale nutriției pediatrice sunt similare recomandărilor alimentare destinate adulților, este importantă o trecere în revistă, pentru părinții care au nevoie de o validare în acest sens. Mici sau mari, avem nevoie de aceleași tipuri de nutrienți: vitamine, minerale, carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase.

Deși principiile de bază ale nutriției pediatrice sunt similare recomandărilor alimentare destinate adulților, este importantă o trecere în revistă, pentru părinții care au nevoie de o validare în acest sens. Mici sau mari, avem nevoie de aceleași tipuri de nutrienți: vitamine, minerale, carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase. Deși cantitățile variază în funcție de vârstă, iar mai multe detalii despre acestea poți obține din surse de încredere, precum medicul pediatru sau studiile din surse recunoscute, e important să știi câteva principii de bază, care să te ghideze în asigurarea unei alimentații corecte pentru copilul tău:

  • Alege cele mai bune surse de proteine

Cele mai sănătoase surse de proteină sunt carnea roșie slabă, cea de pasăre, leguminoasele, produsele din soia, nucile și semințele, dar și peștele gras și fructele de mare. Toate acestea au și un aport important de fier, iar peștele gras, precum sunt somonul sau tonul, reprezintă și o sursă importantă de acizi grași Omega 3. Dacă vrei să aprofundezi despre beneficiile omega 3 pentru copii, află că dezvoltarea creierului, echilibrarea hiperactivității și calitatea somnului sunt procese în care au un rol vital.

  • Procedează corect cu fructele

Optează pentru fructe de sezon, locale și asigură-te că sunt naturale și netratate. De asemenea, alege fructe proaspete și congelate în detrimentul sucurilor, care ar putea conține zaharuri adăugate. Conservele sunt recomandate cu aceeași condiție – să fie din sursă sigură și să nu aibă zahăr adăugat. Și fructele uscate sunt o variantă, însă, pot fi de până la patru ori mai bogate caloric decât cele proaspete.

  • Nu ignora importanța legumelor

Proaspete, conservate, congelate sau deshidratate, legumele furnizează o bună parte din nutrienții necesari. Unele dintre ele, cum ar fi broccoli, conopida, spanacul, varza, fasolea sau mazărea conțin și acizi grași, pe lângă fibre, astfel că, dozate corespunzător, nu vor implica necesitatea administrării de omega 3 pentru copii, cu excepția situațiilor în care medicul recomandă acest lucru. E important ca, atunci când optezi pentru legume congelate sau conservate, să te asiguri că acestea nu conțin o cantitate mare de sodiu (sare).

  • Alege cu grijă cerealele

Oricât ar fi de la îndemână, pâinea albă, pastele și orezul nu trebuie să fie primele opțiuni, când vine vorba de cereale. Surse alternative ar fi pâinea integrală, fulgii de ovăz, popcornul, quinoa sau orezul brun ori sălbatic. Acestea au un indice glicemic mai mic, astfel că riscul creșterii excesive în greutate este mai redus, atunci când sunt consumate în cantități echilibrate.

  • Încurajează consumul de lactate

Produsele lactate sunt o sursă bună de calciu, esențial pentru sănătatea și dezvoltarea sistemului osos. În cazul copiilor, sunt recomandate lactatele cu conținut scăzut de grăsime, așa cum sunt laptele, iaurtul, brânza slabă, cu variantele lor vegetariene din soia. Iaurtul este, de asemenea, o sursă importantă de probiotice.