Poziția corectă la birou: 4 sfaturi importante

Timpul îndelungat petrecut în poziția șezând are efecte nedorite asupra coloanei vertebrale, sistemului circulator și asupra articulațiilor, generând probleme care se vor resimți în timp.

Soluția constă în adoptarea unei poziții corecte la birou, iar în cele ce urmează își vom descrie în amănunt care este postura recomandată.

 

Spatele drept, lipit de spătar

Pentru a evita durerile de spate dar și alte probleme la nivelul coloanei, spatele trebuie să fie drept, cu umerii lipiți de spătarul scaunului. Este recomandat să folosești un scaun ergonomic, cu o formă a spătarului ce respectă curburile naturale ale coloanei, menținând poziția corectă a acesteia. Scaunele de gaming au și suport lombar, ceea ce conferă o bună susținere în zona lombară, supusă unei presiuni ridicate atunci când stai așezat la birou.

 

Brațele în unghi de 90 de grade

Poziția brațelor trebuie să fie una relaxată, cu coatele cât mai apropiate de corp, sprijinite de mânerele scaunului. Partea superioară a brațelor trebuie să vină perpendicular pe suporturile scaunului, formând un unghi drept cu antebrațele, paralele cu podeaua. Poziționează-te astfel încât încheieturile mâinilor să fie ușor îndoite și să poți butona tastatura fără a fi nevoie să miști umerii.

 

Tălpile lipite de podea

Și în cazul picioarelor, se recomandă ca gambele și coapsele să fie poziționate astfel încât să formeze un unghi drept. Pentru aceasta, coapsele trebuie să fie paralele cu podeaua, iar gambele perpendiculare pe aceasta. În nici un caz, picioarele nu trebuie să fie îndoite sub scaun și nici întinse sub birou, la fel de contraindicat fiind și statul picior peste picior.

Scaunul trebuie reglat pe înălțime, iar tălpile să poată fi ținute lipide de podea, formând un unghi drept cu gambele. Dacă nu poți ajunge cu tălpile la podea, foloseşte un suport pentru picioare. 

 

Privirea, la nivelul de sus al monitorului

De modul în care este poziționat monitorul depinde felul în care îți ții capul când stai la birou iar, acesta trebuie să fie drept, cu privirea înainte. Pentru aceasta monitorul trebuie să fie amplasat astfel încât privirea ta să cadă perpendicular pe partea de sus. În acest mod poți lucra la calculator fără să fii nevoit să dai capul pe spate, în cazul în care monitorul este prea sus, sau să privești în jos, daca scaunul e prea înalt. Poziția de lucru corectă este cu capul lipit de spătarul scaunului, pentru evita astfel problemele cervicale. Este recomandat şi ca distanța dintre monitor și ochi  să fie de 50-60 de centimetri.

 

Chiar dacă adopți o astfel de poziție corectă la birou, sfatul specialiștilor în medicina muncii este ca, la fiecare oră să iei o pauză de 10 minute pentru a face puțină mișcare. În timpul acesta, trebuie să te ridici de la birou și să faci câteva exerciții simple pentru a-ți dezmorți mușchii și a pune sângele în mișcare.