Piața de credite din România, în creștere

Analizele mai multor specialiști din domeniul pieței de credite arată faptul că numărul de microcredite acordate românilor s-a aflat în creștere în 2020, cu un procent de aproape 5.5% față de 2019. Creșterea s-ar putea datora dorinței românilor de a investi în aparatură digitală ce le-ar facilita munca de acasă. În continuare cele mai căutate credite sunt cele ipotecare (80%), însă inclusiv numărul microcreditelor acordate a crescut și el. Situația din celelalte țări europene pare să fie cu totul diferită, inclusiv pentru Finlanda.

Obiectivele solicitării unui împrumut rapid rămân neschimbate

De regulă, situațiile în care există o nevoie neașteptată de fonduri suplimentare nu sunt deloc rare. Cel mai des întâlnit motiv (fie că este vorba de România, Finlanda, sau de alte țări europene) este considerat a fi lipsa de fonduri pentru cumpărarea de medicamente și cheltuieli neprevăzute de viață. În plus, după cum indică datele Ministerului Finanțelor din Finlanda, rezidenții țării folosesc microcreditele și în alte scopuri:

  • organizarea de petreceri,
  • odihnă suplimentară,
  • renovarea locuinței,
  • rambursarea unui împrumut luat anterior.

În astfel de circumstanțe, micro-împrumuturile sau împrumuturile rapide (pikavippi în finlandeză) îi ajută: acesta este un împrumut pe termen scurt pentru nevoile consumatorilor fără garanție, care se emite în medie timp de trei luni în valoare de 50 până la 1000 EUR.

Caracteristici ale înregistrării microcreditelor în organizațiile de microfinanțare din Finlanda

Rata dobânzii la microcredit, conform deciziei guvernului, nu poate depăși 10%. Conform informațiilor furnizate pe laina-finance.fi, un site de examinare a împrumuturilor, organizațiile de microfinanțare din țară lucrează non-stop, necesită un minim de documente, iar cererile pentru un împrumut rapid pot fi depuse prin intermediul site-ului web sau sub forma unui mesaj text. Clientul potențial trebuie să aibă peste 18 ani. El trebuie să se înregistreze pe platforma online, să indice în chestionar date personale fiabile și informații despre sursele de venit.

Guvernul finlandez și banca centrală consideră că condițiile pentru acordarea împrumuturilor sunt prea accesibile și astfel încât acestea să ducă la o creștere a neplăților și la creșterea riscurilor pentru economie.

Situația microcreditelor în România

Situația creditelor pare să fie diferită în România față de majoritatea țărilor europene, judecând după profitul net al sistemului bancar din primele 8 luni ale anului, care aproape că a atins 4.5 miliarde de lei.

Incertitudinea financiară cauzată de criza sanitară, precum și veniturile mici, i-a făcut pe români să solicite finanțare suplimentară fie la bănci, fie la instituții financiare nebancare. Mai mult decât atât, măsurile stabilite de BNR și de instituțiile de credit le-au permis cetățenilor să dobândească împrumuturi pentru a acoperi cheltuielile personale. Aceste măsuri se referă la posibilitatea de a amâna ratele, la scăderea costurilor de finanțare etc.