Otoplastia – operatia estetica a urechilor. Cand este recomandat sa apelam la aceasta procedura?

Oamenii ale caror urechi au o forma mai distincta sau o marime atipica sunt de multe ori tinta jignirilor, care mai ales in cazul celor mici poate avea un impact emotional profund. Desigur, nu orice copil sau adult se supara din pricina acestui fapt avand in vedere ca o parte dintre persoanele care se confrunta cu acest lucru tind mai degraba sa considere aceasta caracteristica ceva care ii defineste. Pentru ca in astfel de situatii nu vorbim despre un disconfort fizic, de cele mai multe ori, o ureche care nu se incadreaza in tiparele „normale” este o situatie care poate genera in anumite cazuri un disconfort psihic accentuat. Din fericire insa, otoplastia reprezinta o metoda practica prin care pacientii care se confrunta cu acest lucru pot obtine in urma acesteia o ureche de dimensiuni si forma normale.

Specialistii de la Clinica Cosmedica indica faptul ca aproximativ 5% din populatie sufera de urechi proeminente sau deformari ale urechilor. Astfel, foarte multi dintre acestia apeleaza in prezent cu incredere la operatia de otoplastie, in urma careia se pot corecta forma si dimensiunea urechilor, conferindu-i un aspect natural in acelasi timp. Desi aceasta operatie se realizeaza in general la copii cu varsta cuprinsa intre 4 – 14 ani, exista si adulti care doresc sa corecteze imperfectiuni ale urechilor. Iata cateva detalii importante de avut in vedere atunci cand iei decizia de a apela la aceasta procedura!

Operatia de otoplastie poate corecta atat defectele congenitale, cat si cele survenite in urma unor traumatisme.

Recomandarea pentru o astfel de operatie se poate face atat pentru a corecta anumite defecte congenitale (forma si dimensiunile urechilor sunt de cele mai multe ori mostenite de la parinti si bunici) dar si pe cele care pot surveni in urma unor traumatisme. Desi este departe de a putea fi considerata un moft, otoplastia este totusi o interventie chirurgicala care necesita evaluarea unui medic specialist.

Care sunt aspectele care te transforma in candidatul ideal?

Pentru ca procedura sa fie una de succes si sa prezinte riscuri cat mai mici, este important ca un pacient sa tina cont de cateva lucruri importante. Spre exemplu, bolile precum hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, insuficienta renala cronica, tulburarile de sangerare si coagulare sau bolile autoimune decompensate constituie contraindicatie absoluta deoarece riscurile postoperatorii de sangerare, infectie sau cicatrizare vicioasa sunt foarte mari.

Ce riscuri presupune operatia de otoplastie?

Operatia de otoplastie implica anumite riscuri, dar care apar destul de rar. Spre exemplu, in urma unei astfel de interventii pot aparea sangerari sub piele, situatie foarte rara si care presupune reinterventia. Mai exista totodata si riscul infectarii cartilajului urechii, lucru care poate lasa o cicatrice inestetica la acest nivel. Multe dintre aceste infectii insa se trateaza in mod eficient cu antibiotice, doar in situatii exceptionale fiind necesar sa se realizeze drenajul chirurgical.

Ce trebuie sa stiu despre recuperare?

O interventie chirurgicala este prin natura sa un traumatism pentru organism, astfel ca recuperarea este un proces necesar care are o durata variabila. Urechile pot fi inflamate si congestionate timp de aproximativ o saptamana, astfel ca pacientii vor primi indicatia de a utiliza antibiotic si antiinflamatoare in aceasta prima etapa postoperatorie.