Noi reguli pentru etichetarea produselor alimentare: Ce este important de știut

Majoritatea consumatorilor din ziua de astăzi, indiferent dacă fac cumpărăturile într-un supermarket sau online, vor ca etichetarea produselor alimentare să fie mai clară și mai ușor de înțeles. Acest lucru este necesar pentru a putea face alegerile potrivite și pentru a cunoaște toate informațiile despre alimentele pe care le consumă. Pe întreg teritoriul UE au fost aplicate, încă din anul precedent, noi norme pentru etichetarea produselor. 

Era necesar să se modifice legislația privind etichetarea produselor alimentare? 

 

Normele de etichetare nutrițională au fost adoptate în anul 1990. De atunci însă, cerințele consumatorilor au crescut și practicile comerciale au evoluat. Consumatorii din UE își doresc să fie mai bine informați atunci când cumpără produse alimentare.

Noua legislație ajută consumatorii să se informeze mai mult cu privire la alimentele pe care le cumpără, această regulă contribuind la un stil de viață mai bun și luarea unor decizii mai sănătoase. 

Care sunt schimbările aduse de noul sistem de etichetare? 

 

Noua legislație privind etichetarea produselor prevede cerințe mult mai specifice și aduce un plus de informații etichetelor produselor alimentare: 

  • Denumirea legală sau descriptivă a produsului 
  • O prezentare mai clară a listei ingredientelor care intră în componența produselor alimentare
  • Informații privind substanțele care provoacă alergii
  • Specificarea cantității anumitor ingrediente sau categorii de ingrediente
  • Este specificată cantitatea netă a produsului alimentar
  • Condițiile speciale de păstrare sau utilizare
  • Informații nutriționale în cazul alimentelor prelucrate preambalate
  • Informații obligatorii privind originea cărnii proaspete
  • Informații specifice în ceea ce privește originea vegetală a uleiurilor și grăsimilor rafinate
  • Indicarea ingredientelor înlocuitoare pentru așa-numitele imitații ale produselor alimentare

Noul sistem de etichetare a produselor alimentare pune accent pe forma lizibilă a informațiilor de pe ambalaje și etichetele autoadezive. De asemenea, limbajul folosit este unul accesibil consumatorului. 

Vor susține noile norme de etichetare o alimentație mai sănătoasă?

Noile reguli pentru etichetarea produselor alimentare vor furniza informații mai clare privind caracteristicile nutriționale ale produselor – energie, carbohidrați, grăsimi, zaharuri, proteine și sare. Acest lucru le va permite consumatorilor să cunoască produsele alimentare înainte de a le cumpăra, ajutându-i astfel să facă alegeri în cunoștință de cauză. 

Exigența noilor reguli impuse de Uniunea Europenă cu privire la etichetarea produselor alimentare are un efect pozitiv în rândul consumatorilor. Aceste noi reglementări consolidează protecția împotriva alergenilor, dispun informații esențiale și ușor de înțeles și, nu în ultimul rând, asigură protejarea sănătății publice.