Mierea Manuka – certitudinea calitatii

Ce este mierea Manuka?

Mierea o fac albinele stie oricine asta. Insa ceea ce stim mai putin este ce contine ea. Mierea, in general, contine putine vitamine, insa are in componenta vitamina C, vitaminele B2, B3, B5, B6. Este mult mai generoasa cu minerale, avand in compozitie fier, potasiu, calciu, magneziu, zinc, sodiu, dar si elemente necesare organismului, rare, beriliu, galiu, vanadiu, zirconiu, titan, nichel, staniu si argint, in catitati apropiate de necesarul zilnic, pe care cu greu le gasim in alte alimente. Ceea ce face ca mierea sa fie un aliment de prima mana, nu doar un banal inlocuitor de zahar pentru ceai.

Mierea Manuka este o miere cu proprietati aparte. Contine mineralele si vitaminele aratate mai sus, dar popularitatea sa crescand la nivelul mondial, dar si al Romaniei, consta in capacitatea antibacteriana aparte. Mierea este creata de albinele din Noua Zeelanda care extrag nectarul si polenul arbustului de Manuka, arbust cunoscut cu proprietati antibacteriene. Prin polenizare albinele extrag componentii antibacterieni si ii transfera in mierea Manuka.

Clasificari pentru mierea Manuka

Apicultorii neozeelandezi sunt foarte seriosi si atenti cand vand produsele lor. La fel si autoritatiile din Noua Zeelanda. Pentru asta au creat cateva tipuri de certificari si clasificari pentru ca produsul sa fie original si sigur.

Prima clasificare este MGO care indica continutul de metiglioxal cu un efect antibacterian dovedit. Cu cat acesta este mai mare cu atat capacitatea mierii de a distruge bacteriile periculoase este mai mare.

A doua clasificare este data prin UMF dar si a nivelul de dihidroxiacetona, adica a  peroxidului de hidrogen din miere, substanta care distruge bacteriile. Identic un nivel mai mare indica o reactie antibacteriana mai puternica.

A treia clasificare este KFactor (12, 16, 22) care arata cat continut de granule de polen Manuka are mierea. 12 inseamna 65%, 16 inseamna 75% granule de polen, 22 certifica o prezenta de 90% granule de polen in mierea Manuka .

A patra clasificare este NPA (Non Peroxide Activity)  care indica activitatea non-peroxidica a mierii de Manuka, acesta pentru ca in tim peroxidul isi pierde o parte din proprietatea antibacteriana, chiar daca mierea de Manuka isi pastreaza celelalte caracteristici. Un indice NPA mai mare inseamna o capacitate antibacteriana superioara.

 A cincea clasificare o reprezinta  TA si se referă la activitatea antibacteriana totala a mierii, fiind  calculata prin analiza raporturilor de activitate peroxidica (PA) si activitate non-peroxidica (NPA) din miere.

A sasea clasificare RAW 100% inseamna ca mierea Manuka este cruda, neprelucrata chimic sau termic, este 100% naturala. Orice procent sub acela de 100% inseamna un produs mai putin natural si deci cu o pierdere de enzime active.

De asemenea la final subliniem ca mierea Manuka este certificata Non-GMO (non-Genetically Modified Organism), ceea ce inseamna ca mierea nu contine organisme modificate genetic, este pura.

In fata atator clasificari si certificari speciale ale autoritatilor din Noua Zeelanda este clar ca nu avem de-a face cu un produs ce se gaseste in orice piata, la orice taraba, unde “apicultorii” nu pot dovedi in vreun fel ca ceea ce vand este miere, si nu un zahar colorat si prelucrat sa semene cu mierea.