Înțepăturile la inima. De ce apar și ce să faci? Dr. Grațiana Chicin Centrul Profilaxia

Ai resimțit de multe ori anumite înțepături sau junghiuri în dreptul inimii și nu știi exact dacă aceste te pot afecta sau reprezintă simptomele unor anumite boli? Înțepăturile la inimă, sunt unele dintre cele mai comune simptome, despre care pacienții vorbesc atunci când ajung în cabinetul unui cardiolog.

Deși, de cele mai multe ori, aceste junghiuri pe care le simți la nivelul inimii nu sunt neapărat periculoase, ci chiar inofensive, în anumite cazuri,  ele nu trebuie ignorate, în special atunci când se repetă, în mod constant.

Acest disconfort poate provoca un stres suplimentar organismului și poate agrava anumite afecțiuni care există deja, sau pot semnala, în unele cazuri, afecțiuni destul de grave.

Iată care sunt cele mai întâlnite cauze ale acestor înțepături la inimă

Senzația de înțepătura la inimă este resimțită ca un junghi sau o împunsătură în partea stângă a pieptului, pe o suprafață mică și fără o durere iradiantă. Această durează de obicei doar câteva secunde.

Stresul

Cea mai frecventă cauză care poate provoca astfel de simptome sunt perioadele stresante, în care activitatea intelectuală este una intensă.

Fie că vorbim despre o perioadă mai dificilă la serviciu, un examen la școală sau pur și simplu, trecerea prin anumite evenimente care te pot afecta emoțional foarte puternic, precum supărările, divorțul, moartea cuiva drag etc.

În aceste situații este bine să te adresezi unui medic care te poate ajuta cu administrarea unor calmante, care vor ameliora aceste simptome.

Poziție fixă prelungită sau efort fizic

Anumite poziții care sunt menținute pe un timp îndelungat, pot duce la junghiuri intercostale, pe care le poți confunda cu durerile de inimă.

Fie că ne referim la statul pe scaun sau la anumite poziții fixe în picioare, sau în timpul activităților sportive intense, pot duce la astfel de junghiuri. Acestea se pot ameliora cu ajutorul antiinflamatoarelor.

Mâncat prea  mult

Mesele prea copioase pot duce la dureri de ficat, care de cele mai multe ori sunt confundate cu înțepăturile la inimă.

Alimentația bogată în grăsimi sau zaharuri, consumul de alcool sau carbohidrați pot afecta funcția ficatului, iar durerile resimțite în partea superioară a abdomenului îți vor da senzația de junghiuri în inimă.

În acest caz este bine să te gândești la o schimbare a stilului alimentar dar și la un control medical,  dacă acest dureri persistă.

Afecțiuni ale inimii

Reducerea fluxului sanguin la nivelul inimii este un semnal care îți poate arăta că este un blocaj la nivelul vaselor de sânge.

AnginA pectorală are ca și simptom principal o durere puternică care se manifestă la nivelul toracelui și poate fi un semnal al unui atac de cord, în viitor.

Alte afecțiuni ale inimii care pot apărea în urma durerilor repetate la nivelul inimii sunt: prolapsul de valvă mitrală, anevrism arterial, ruptură sau disecția unui anevrism aortic, miocardita sau pericadita sau alte anomalii cardiace congenitale.

În cazul în care durerea persistă pe perioade mai lungi de timp, cel mai bun sfat este să te adresezi un medic cardiolog din cadrul Clinicii Profilaxia.ro, pentru a depista la timp anumite afecțiuni, și pentru a primi tratamentul potrivit.