Implantul dentar: 5 lucruri pe care trebuie să le știi

Implantul dentar reprezintă o metodă de reconstrucție a danturii prin care îți poți recăpăta din nou frumusețea zâmbetului, dar și funcționalitatea sa. Pentru a fi pregătit pe deplin pentru o astfel de intervenție, este bine să cunoști toate detaliile referitoare la procedură: ce este, când se recomandă, dar și eventualele contraindicații.

1. Ce este implantul dentar?

Implantul dentar propriu-zis, adică piesa care va fi inserată în osul maxilar, constă într-un șurub din titan care joacă rolul unei rădăcini artificiale. Pe această rădăcină se sprijină un bont protetic care va susține o coroană dentară. Coroana poate fi considerată un dinte artificial, deoarece imită perfect un dinte natural și se comportă exact ca unul. În cazul lipsei mai multor dinți, se pot insera mai multe implanturi care să susțină o proteză fixă.

2. Când se recomandă un implant dentar?

Implantul dentar este un tip de lucrare recomandată atunci când pacientului îi lipsesc unul sau mai mulți dinți. Se poate insera câte un implant pentru fiecare dinte lipsă sau, în cazul unui număr mare de dinți afectați ce nu pot fi salvați, se poate apela la o reconstrucție totală a unei arcade sau a întregii danturi.

3. Câte tipuri de implanturi dentare există?

În funcție de problemele cu care se pot confrunta pacienții, putem diferenția mai multe tipuri de implanturi. Pe de-o parte, avem implanturile clasice cu coroane dentare, recomandate în general pentru reconstrucția individuală a unui singur dinte. 

Pentru reconstrucția unei arcade, sunt recomandate implanturile All-on-4 sau All-on-6. Acestea presupun inserarea a 4 sau 6 implanturi (în funcție de arcada care se reface), iar acestea vor susține proteza. Inițial, se va monta o proteză provizorie, care va putea fi folosită după doar 24 de ore la fel ca dinții naturali. După osteointegrarea noilor rădăcini, se va finaliza lucrarea cu o proteză definitivă.

Lipsa dinților poate duce la resorbirea oaselor maxilare, care poate afecta și trăsăturile feței. În aceste situații, implanturile vor trebui inserate mai profund, în oasele zigomatice. Acestea se numesc implanturi zigomatice și reprezintă o procedură mai delicată și mai complexă.

4. Ce se întâmplă înainte de inserarea implantului?

Prima etapă a tratamentului cu implant dentar este, desigur, consultația. Medicul va cere realizarea unei serii de radiografii și va evalua starea cavității bucale a pacientului, recomandând tratamente și pentru potențialele probleme dentare deja existente.

Însă, înainte de a începe procedura, pacientul va trebui să realizeze și o serie de analize de sânge. Inserarea implantului dentar reprezintă o intervenție chirurgicală, de aceea analizele de sânge sunt obligatorii.

Implantul este o piesă sterilă care trebuie inserată într-un mediu lipsit de infecții și bacterii. Astfel, după rezolvarea celorlalte probleme dentare (carii, tratarea infecțiilor sau extracția dinților ce nu mai pot fi salvați), medicul va realiza igienizarea și asanarea cavității bucale. Apoi, va putea începe intervenția propriu-zisă.

5. Care sunt contraindicațiile implantului dentar?

Inserarea implantului dentar este o procedură care poate avea loc rapid, fără durere. În general, aceasta nu este asociată cu prea multe contraindicații sau complicații, însă este bine să știi care sunt factorii care pot afecta un astfel de tratament.

Implantul poate fi realizat numai după ce s-a încheiat dezvoltarea osoasă a pacientului. Astfel, cei cu vârste foarte fragede nu pot urma un astfel de tratament. Odată încheiată această perioadă, implanturile pot fi realizate la orice vârstă.

În cazul în care pacientul nu a intervenit imediat după pierderea dinților și a început deja resorbția maxilarului, ar putea fi nevoie de adiție osoasă pentru inserarea implantului. Alte boli osoase sau diferite tipuri de cancer pot, de asemenea, să afecteze negativ acest tratament, precum și fumatul. Pacienții vor trebui să întrerupă acest obicei înainte de intervenție.

Dacă și tu ai dinți lipsă și îți dorești să ai din nou încredere în zâmbetul tău, ia în considerare această procedură pentru a-ți reconstrui dantura. Pentru implanturi dentare în Timișoara, poți apela la clinica Smile Vision, unde vei beneficia de servicii de calitate, aparatură modernă și personal prietenos.