Hobby-ul post-pandemic favorit: imprimarea 3D – tips & ricks pentru începători

Odată cu pandemia și perioada de izolare la domiciliu, ne-am simțit mai dornici ca niciodată să învățăm lucruri noi, fie vorba de o limbă nouă, un domeniu total opus nouă, sau chiar de fabricarea aditivată – cunoscută mai degrabă ca imprimare 3D. 

Tehnologiile 3D au devenit în ultimele luni un real fenomen, iar producătorii de piese și imprimante 3D încearcă se simplifice continuu procesul fabricării, pentru ca acuratețea produselor să fie de o mai bună precizie, iar fabricarea – mult mai facilă. Imprimarea 3D a devenit mult mai fezabilă și pentru consumatorul de rând, însă este vital să ținem cont de câteva tips&tricks de la specialiști pentru o printare eficientă:

 

 

  • Procesul de învățare nu poate fi mai scurt de 6 luni

 

Ca să poți învăța cum funcționează imprimarea 3D ai nevoie de un ciclu de învățare de cel puțin 6 luni, pentru că pornim de cele mai multe ori cu o bază inexistentă de informații. Să cunoști printarea 3D la nivel superficial nu va fi suficient – trebuie să te poți baza pe tehnologie, să cunoști imprimata 3D și natura filamentelor. 

În această etapă, practica trebuie să curgă în continuarea teoriei. În mod ideal, poți începe să printezi 3D obiecte mici și simple, cu forme geometrice, precum cuburile de 20mm – această practică repetată nu îți va oferi doar experiență, ci îți va permite să te asiguri că imprimanta ta 3D este calibrată corespunzător. Când îți achiziționezi prima imprimanta 3D, nu alege cel mai scump model de pe piață, ci unul destinat începătorilor; vei găsi și o imprimanta 3D ieftina care să te ajute în învățarea tehnologiei.

 

 

  • Calibrarea imprimatei 3D este obligatorie

 

Dacă nu ai calibrat corespunzător imprimanta 3D, nici măcar cele mai banale forme nu vor putea fi printate. Calibrarea imprimatei 3D este vitală pentru că are un impact direct asupra calității și acurateții produsului final – în lipsa unei calibrări corecte, produsul final nu va avea forma dorită, ba chiar există riscul de a se „deșira”. Înainte de a imprima, asigură-te că imprimanta ta este calibrată corect, chiar dacă vrei să faci doar produse de test. 

 

 

  • Obiectele mari trebuie fragmentate 

 

Cei mai mulți începători în fabricarea aditivată au tendința de a vedea imprimata 3D ca pe un replicator din Star Trek – oricât de plăcut ar fi să îi spunem imprimantei „printează un frigider sau o mașină”, lucrurile nu pot funcționa așa. 

 

 

  • Experimentează cu mai multe tipuri de filamente

 

La începutul fabricării aditivate, existau doar două tipuri de filamente 3D pe care pasionații le puteau folosi, și anume ABS – Acrylonitrile Buradiene Styrene – și PLA – Polyactic Acid. Aceste două variante sunt în continuare cele mai populare filamente, însă au apărut în industrie zeci de opțiuni noi cu care poți experimenta. 

 

 

  • Învață CAD pentru a-ți crea singur modelele 3D

 

Fabricarea aditivată depinde de modele 3D făcute cu ajutorul Computer Aided Design – CAD. Când decizi să încerci imprimarea 3D, poți alege fie să imprimi modelele existente pe Internet, create de alții, fie să îți conturezi propriile modele. 

Cu ajutorul scannerelor 3D poți digitaliza obiectele pe care urmează să le printezi, fie ele din domeniul medical, universitar, arheologic sau electronic; un scanner 3D pret variază în funcție de dimensiunea și particularitățile sale, însă poți opta pentru început pentru un scanner mini, care digitalizează obiectele cuprinse între 2 și 30 centimetri.