Fonduri nerambursabile în 2022

Fonduri nerambursabile în 2022

Într-o economie dinamică și concurențială, orice societate trebuie să fie la curent cu noutățile și oportunitățile legate de dezvoltarea afacerilor. Ba mai mult, în circumstanțe speciale cum sunt cele create de pandemia cu Covid-19, societățile pot fi confruntate cu dificultăți legate de lichidități sau finanțare.

Fondurile nerambursabile, guvernamentale sau europene, au fost și vor continua să fie pentru țara noastră o sursă importantă de finanțare pentru antreprenori și pentru diferitele entități. Este vorba despre acordarea unor ajutoare nerambursabile companiilor pentru realizarea diferitelor proiecte de dezvoltare. Beneficiarul nu rambursează ajutorul primit și este liber să folosească suma primită ca subvenție cum dorește însă realizând un proiect de dezvoltare.

Care sunt cele mai importante și mai așteptate programe de finanțare pe care le putem primi în 2022?

Fonduri pentru investiții de mare anvengură HG 807/2014 care oferă finanțare nerambursabilă în proporție de aproximativ 50% pentru dezvoltare regională. Pot solicita fonduri nerambursabile atât IMM-urile și firmele mari, cât și START-UP-urile, care, prin intermediul acestei finanțări pot contribui în mod considerabil la dezvoltarea regiunii pentru care se solicită finanțarea, prin realizarea de investiții inițiale în active fixe de înaltă tehnologie.

Digitalizarea IMM-urilor. Firmele micro, mici și mijlocii prin intermediul programului de finanțare Digitalizarea IMM-urilor, vor putea solicita fonduri între 30.000-100.000 Euro în 2022.

Fonduri nerambursabile pentru fermieri

Încă din ultimul trimestru al anului 2021 s-au lansat numeroase programe de finanțare pentru mediul rural, atât pentru activități exclusiv agricole cât și pentru activități non-agricole. Unele, din păcate, deja s-au închis, altele sunt în continuare în derulare.

În plus, în 2022, există numeroase vești bune și pentru tinerii fermieri care vor putea obține în viitor fonduri nerambursabile de până la 70.000 de euro prin Submăsura 6 1, față de 50.000 Euro, cât a fost până acum. Cu alte cuvinte, anul 2022 vine și cu vești bune, nu doar rele.

Drept urmare, fondurile nerambursabile reprezintă cea mai atractivă opțiune pentru un investitor. Înainte de a opta pentru fonduri nerambursabile, societatea trebuie să verifice situația în care se află. Într-un mediu de afaceri atât de complex cum este cel din ziua de azi, societățile pot avea forme și dimensiuni diferite.

Cum și când poți avea acces la această finanțare?

Pentru a beneficia de acest ajutor, societatea care cere fonduri nerambursabile trebuie să îndeplinească toate condițiile de eligibilitate specifice și să completeze o cerere de finanțare însoțită de un plan de afaceri și de alte documente justificative. Procesul pentru a obține acordul de finanțare poate dura în medie aproximativ 4-6 luni, în funcție de complexitatea proiectului. Investitorul nu trebuie să demareze proiectul înainte de depunerea acestei cereri, altfel riscă ca proiectul să nu fie eligibil. Rambursarea este realizată pe măsura realizării proiectului, pe tranșe și pe baza unor documente justificative.

Chiar dacă și în ziua de azi numeroase sunt persoanele care le critică și sunt destul de sceptici în privința acestor proiecte europene, aceste fonduri nerambursabile sunt în continuare o sursă importantă de finanțare pentru antreprenorii din România și în anul 2022.