Expunerea la soare: Cele mai indicate intervale de timp pentru plajă

Expunerea la soare este foarte benefică pentru organism, atât timp cât sunt respectate intervalele orare pentru plajă recomandate de către medicii dermatologi. Pe lângă faptul că poți să obții un bronz perfect, irezistibil, ai posibilitatea de-a favoriza sinteza de vitamina D, un nutrient atât de necesar corpului uman, pentru fortificarea sistemului imunitar, pentru ameliorarea durerilor articulare, prevenirea rahitismului la copii sau a osteomalaciei în cazul adulților. Totuși, nu trebuie omis faptul că expunerea prelungită la soare reprezintă un factor de risc pentru apariția a numeroase afecțiuni precum arsuri solare, cancer de piele ori degenerescență maculară. Iată care sunt cele mai indicate intervale de timp în care poți sta la plajă, fără să periclitezi sănătatea organismului.

Orele potrivite pentru stat la plajă

Soarele ne afectează în mod diferit pe fiecare dintre noi. În funcție de tipul de pigment pe care îl avem și de vârstă, avem nevoie de un anumit timp de expunere la razele solare. De pildă, pentru copii și adolescenți sunt suficiente 20 de minute de expunere la soarele dimineții ca să sintetizeze vitamina D. În situația adulților, femeile au nevoie de mai mult soare, între 30 și 40 de minute de expunere zilnică, iar bărbații doar de 10 minute, pentru a-și lua necesarul de vitamina D.

Radiațiile ultraviolete sunt extrem de nocive în intervalul 10.00 – 15.00 și pot dăuna pielii, pe timpul verii, chiar și atunci când afară este înnorat. Dermatologii ne recomandă să ajungem la plajă undeva în jurul orei 6.00 dimineața și să ne bucurăm de soare până la ora 8.00 sau cel târziu 10.00. În acest fel, avem șansa să obținem un bronz fără nici un fel de arsuri solare. După amiază, putem profita de expunerea la soare, fără niciun pericol, după ora 17.00, când razele ultraviolete nu sunt nocive pentru piele.

Măsuri de protecție pentru expunerea la soare

Indiferent de ora la care stai la soare, ai nevoie de cremă de protecție solară, chiar dacă pielea ta este mai mult sau mai puțin sensibilă la radiațiile ultraviolete. Crema de protecție trebuie să aibă un SPF mai mare de 15 pentru a fi eficientă, iar cu cât pielea ta este mai deschisă la culoare, cu atât mai multă nevoie de o cremă cu un SPF mare. Ca să fii întotdeauna în siguranță, încearcă să folosești un produs cu un spectru larg de protecție, care să te ferească și de razele de tip UVA și de cele UVB, și care să fie rezistentă  și la apă.

Crema de protecție solară se aplică cu 15-20 de minute înainte de expunerea la soare, după care se reaplică frecvent la fiecare 2 ore sau după baie, în caz de transpirație sau după ștergerea cu prosopul. 

Pielea este cel mai mare organ al corpului, iar 90% din cazurile de îmbătrânire prematură a acesteia sunt cauzate de expunerea solară excesivă. Alege protecția adecvată în funcție de fototipul tău și nu te expune la razele ultraviolete atunci când soarele este foarte puternic și poate dăuna sănătății tale.