Cum scapi de punctele negre? 3 metode simple

Punctele negre sau comedoanele deschise sunt o acumulare de sebum și celule moarte la nivelul canalelor pilosebacee. Sub acțiunea aerului, sebumul se oxidează și capătă neplăcuta culoare neagră. Deși poate părea tentant, stoarcerea lor nu este recomandată putând conduce la iritații și chiar infecții. Haideți să aflăm în continuare ce soluții ai la îndemână pentru a scăpa de punctele negre!

Folosește produse exfoliante!

Exfolierea reprezintă procesul de îndepărtare a celulelor moarte din stratul superficial al pielii și se poate dovedi utilă în îndepărtarea punctelor negre. Există două categorii de produse exfoliante:

  • Exfoliante mecanice – perii, bureți sau scruburi – îndepărtează celulele moarte și impuritățile printr-un proces fizic;
  • Exfoliantele chimice. Sunt pe bază de hidroxiacizi care dizolvă celulele moarte și impuritățile.

Alegerea metodei de exfoliere și a frecvenței aplicării se face în funcție de tipul de ten. Exfolierea prea frecventă poate avea efecte negative asupra tenului, favorizând apariția iritațiilor. Dacă ai un ten uscat, sensibil sau predispus la acnee, folosește un exfoliant chimic blând. Pe de altă parte, dacă ai tenul gras, poți opta pentru exfolianți chimici mai puternici sau poți folosi metodele mecanice de exfoliere. De asemenea, o mască pentru puncte negre este și ea de mare efect. Dacă nu ești sigură care este tipul tău de ten, cere ajutorul unui medic dermatolog pentru a te asigura că folosești produsele potrivite.

Curăță-ți fața corespunzător!

Impuritățile provenite din atmosferă dar și transpirația sunt factori care favorizează blocarea porilor și apariția punctelor negre. Este important ca rutina de îngrijire, atât dimineața, cât și seara să înceapă cu etapa de curățare. Dacă ai un ten uscat, folosește emulsii demachiante care asigură, concomitent, și păstrarea gradului de hidratare. Dacă, în schimb, ai tenul gras, este de preferat să folosești geluri de curățare.

Suplimentar rutinei zilnice de îngrijire, trebuie să cureți fața și după activitățile care implică un proces de transpirație mai abundent (de exemplu, după sport, grădinărit etc).

Evită ingredientele comedogene!

Substanțele comedogene sunt cele care favorizează apariția punctelor negre, iar evitarea lor este, esențială. Lista ingredientelor comedogene este foarte lungă și include:

  • Palmitatul de izopropil;
  • Izostearatul de izopropil;
  • Butilstearatul;
  • Miristilmiristatul;
  • Octyl Palmitatul;
  • Miristilpropionatul de propilenglicol-2
  • Lanolina.

Denumirile compușilor se pot dovedi dificile, iar identificarea lor și mai anevoioasă. De aceea, nu ezita să ceri ajutorul medicului dermatolog sau al farmacistului, atunci când vrei să alegi produse de îngrijire.

În concluzie, punctele negre pot fi o adevărată bătaie de cap, dar, aspectul lor neplăcut nu trebuie să devină obișnuință, fiindcă avem la îndemână soluții simple și eficiente.

Surse informative

Oleck, Joan. What Noncomedogenic Means in Skin Care Products. 8 July 2020, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/non-comedogenic#ingredients-to-avoid.

“How to Safely Exfoliate at Home.” American Academy of Dermatology, www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/routine/safely-exfoliate-at-home