Cum călătorești în siguranță, în 2021

După aproape un an de pandemie, an plin de incertitudini referitoare la statusul călătoriilor, veștile bune încep să apară. Multe țări și-au deschis granițele, regulile de călătorie sunt clare și puse la punct, iar pasagerii, la rândul lor, prind curaj să revină la plăcerea de a vizita locuri și oameni dragi. Dacă și tu vrei să călătorești cât mai curând, în condiții de siguranță, iată ce ar trebui să faci:

  • Fii la curent cu toate noutățile publicate de Ministerul Afacerilor Externe
  • Discută cu medicul de familie pentru a ști care sunt recomandările specialiștilor referitor la medicamentația potrivită sau vaccinurile disponibile. 
  • Fă majoritatea aranjamentelor pentru călătorie online, indiferent dacă este vorba despre rezervarea la hotel sau de bilete pentru locuri turistice.
  • Dacă vei călători cu avionul, cumpără bilete online transport aeroport și vei evita înghesuiala din autobuze sau costurile ridicate ale taxiului.
  • Renunță la destinațiile periculoase, indiferent dacă asta înseamnă zonă roșie de infecție cu SARS-Cov-2 sau statele în care se desfășoară confruntări armate. De asemenea, evită regiunile în care au loc alunecări masive de teren, avalanșe sau sunt inundații.
  • Alege să călătorești doar prin agenții de încredere, care îți oferă toate informațiile necesare și care îți asigură tot confortul la destinație. 
  • Dacă ești genul de călător care preferă să își facă singur toate aranjamentele, alege companii de transport și cazare despre care știi că sunt serioase și asigură servicii de calitate. 
  • Evită mâncărurile specifice din zonele vizitate, dacă știi că ai un stomac care nu tolerează anumite alimente, gusturi sau condimente. 
  • Călătorește în grup, cu oameni de încredere. Pe lângă faptul că vei putea să te bucuri alături de ei de clipele minunate petrecute în vacanță, vei putea împărți multe dintre costurile călătoriei. Asta înseamnă mai puține cheltuieli dar și că îți vei putea permite mai multe experiențe.
  • Dacă vei călători cu mașina, alege rute care să-ți ofere atât peisaje minunate cât și siguranță pe timpul călătoriei. Evita drumurile pe timp de noapte, în zone pustii, și odihnește-te, atunci când se lasă întunericul.
  • Nu uita de asigurarea de călătorie care trebuie să fie emisă de o companie serioasă, care va plăti eventualele daune apărute. Nimeni nu își dorește incidente neplăcute în timpul vacanței, însă, ele pot apărea în cele mai neașteptate momente. Asigurarea de sănătate îți va fi utilă în cazul în care vei avea nevoie de intervenția medicilor sau chiar de spitalizare. 
  • Încearcă să ai la îndemână datele Ambasadei sau ale Consulatului României din orașul în care vei călători. Așa, vei putea să contactezi de urgență autoritățile în cazul unor evenimente nefericite, cum ar fi pierderea documentelor de identitate. 
  • Dacă vei vizita zone unde nu cunoști limba sau unde condițiile de călătorie sunt mai dificile, apelează la un ghid local autorizat care te va conduce în cele mai interesante locuri și care îți va oferi explicații detaliate. Este de preferat să fii tot timpul însoțit, în loc să te aventurezi singur în zone necunoscute, potențial periculoase sau îndepărtate. 
  • Lasa-i unui membru al familiei sau unui prieten apropiat toate coordonatele călătoriei tale precum și datele de contact ale agenției prin care ți-ai organizat vacanța. Este important ca toți cei de acasă să știe că ești în siguranță, mai ales dacă vei ajunge în zone în care va fi dificil să fii contactat prin telefon.