Cum arată piața de vitamine din România

Agitația cotidiană și stilul de viață din ce în ce mai alert, cazurile de stres care se înmulțesc exponențial de la un an la altul determină mulți români să caute soluții rapide și la îndemână pentru a rămâne sănătoși. Prin urmare, s-a constatat că piața de vitamine și minerale a crescut numai anul trecut cu peste 20% în România, un sector estimat în prezent la peste 200 de milioane de euro.

Raportat la America și alte state din Vest, piaţa românească este considerată „cea mai dinamică din Europa de Est“, chiar dacă ca și volume este sub media acestora.

Cele mai căutate produse sunt cele care conțin vitamina C, care conțin calciu, magneziu, care conțin vitamina E sau Calciu plus vitamina D. În plus sunt căutate produsele și suplimentele care aduc o îmbunătățire a sistemului nervos, mai ales prin studenți în perioada sesiunilor.

Profilul cumpărătorului român de suplimente alimentare arată că acesta preferă să cumpere din farmacii produsele care nu au efecte secundare sau contra-indicații, și, în ultimii ani s-a constatat că tot mai mulți cumpărători se mută din farmaciile offline în farmaciile online.

Totodată, s-a remarcat un trend în ultimii ani. Românii se îndreaptă spre suplimentele și vitaminele procesate în România și aleg produse românești în detrimentul celor de import. O altă explicație ar fi și prețul acestora care este mult mai mic decât al vitaminelor de import.

De ce avem nevoie de vitamine?

Organismul are nevoie de vitamine și de minerale pentru a funcționa și pentru a îndeplini atât funcții de baza, cât și procese complexe. Printre substanțele cele mai importante pentru organism se numără vitaminele A, C, D, E, K, complexul de vitamine B, precum și minerale precum zincul, magneziul, calciul sau iodul. Și dacă tot vorbim de vitamine, poti achiziționa de exemplu Supradyn Energy Q10 din farmacie.

Vitaminele și mineralele sunt implicate în toate funcțiile organismului, de la transformarea alimentelor în energie și diviziunea normală a celulelor, până la apărarea organismului prin acțiunea sistemului imunitar și dezvoltarea sistemelor nervos și osos. Deși o mare parte din vitamine și minerale o putem lua din alimentație, nu putem acoperi necesarul zilnic doar consumând fructe și legume, sau dacă o facem trebuie să consumăm cantități foarte mari.

În plus, vitamina D, de exemplu se metabolizează în organism cu ajutorul Soarelui, iar în lunile reci de iarnă pentru a nu avea carențe din această vitamină este bine să apelăm la suplimente și minerale.

Concluzii

Omul ca să funcționeze are nevoie zilnic de un număr de calorii, de proteine, de vitamine și minerale. De la nivelul pielii la cele mai complexe procese moleculare, totul are legatură cu tot. Un rol important în multe funcții vitale pentru organism îl au vitamine precum: vitamina B6, vitamina B2, vitamina C, vitamina A, acidul folic și vitamina D.