Ce spun cifrele despre piața cafelei din România?

O cană zilnică de cafea are o mulțime de beneficii pentru organism, pe lângă faptul că este o sursă garantată de energie. Studiile au dovedit că un consum moderat de cafea poate influența în mod pozitiv starea de bine a corpului, dar și starea mentală și socială. Cafeaua poate preveni apariția diabetului și a bolilor cardiovasculare și în același timp stimulează atenția și concentrarea. Toate aceste beneficii i-au determinat pe români să consume din ce în ce mai multă cafea, luând în calcul cele mai recente statistici.

Câtă cafea consumă românii

În ceea ce privește frecvența de consum a cafelei, românii din mediul urban beau în medie cam două cafele pe zi. Alte studii au dovedit că 15% dintre românii din mediul urban consumă chiar și 4 cafele pe zi, în timp ce 41% din ei preferă să bea 2-3 cafele. Din aceste statistici, reiese un singur lucru: românii sunt mari băutori de cafea, iar cei mai mulți folosesc în jur de două lingurițe de cafea pentru o ceașcă. 

Consumul de cafea a crescut destul de mult în mediul urban în ultimii ani, iar acest lucru se datorează mai multor factori, cum ar fi creșterea puterii de cumpărare și diversificarea ofertei de pe piață. În 2018, România se afla pe locul 26  în Europa, la consumul de cafea, cu 2.3kg/cap de locuitor anual.

Ce cafea beau românii?

Un studiu recent efectuat de Nielsen arată că sortimentele de cafea măcinată dețin două treimi din totalul pieței, în timp ce cafeaua solubilă are un procent de 30%, iar restul pieței este reprezentat de capsulele de cafea pentru espressor.

Conform Euromonitor, cei mai mari producători de cafea din România sunt Mondelez, cu brandurile Jacobs și Tassimo, care dețin o cotă de piață de 27%, fiind urmați de Strauss cu brandurile Doncafe și Fort, care au o cotă de 24%, și Nestlé, cunoscut pentru brandul Nescafe, cu o cotă de 11%.

Unde beau cafea românii?

În 2018, existau aproximativ 100 de locații în țară, unde românii puteau consuma cafea de specialitate, iar majoritatea se aflau în București și Cluj. Totuși, în 2019, numărul locațiilor de acest gen s-a dublat, iar acum se află în toată țara. București rămâne în continuare lider, având aproximativ 90 de locații destinate consumatorilor de cafea.

Când beau cafea românii?

Românii țin cont de beneficiile consumului de cafea, iar conform unor statistici recente, 53% din respondenți au dezvăluit că preferă să bea cafea dimineața, pentru revitalizare, în timp ce 40 % preferă să o consume pe parcursul zilei, la locul de muncă. De asemenea, 39% dintre consumatorii care au participat la studiu, au dezvăluit că preferă să bea cafea în momentele de relaxare și de bună dispoziție.

Așadar, românii sunt mari consumatori de cafea, iar acest lucru a dus în timp la diversificarea și dezvoltarea pieței. Acest lucru poate fi un avantaj, ținând cont că acum consumatorii pot alege dintr-o gamă variată de sortimente.