Ce simptome ar trebui sa te facă sa consulti un medic neurolog?

Bolile neurologice unt adeseori trecute cu vederea, chiar daca dau unele simptome cat se poate de clare.

O banala durere de cap, o amorteala sau o stare de confuzie pot fi ignorate. Daca acestea sunt recurente insa, un consult intr-o clinica de neurologie in Bucuresti este cea mai buna decizie, deoarece poate fi solutia depistarii din timp a unor probleme grave.

Ce sunt bolile neurologice?

Bolile neurologice sunt afectiuni aparute in zona creierului, a maduvii spinarii si a nervilor. Exista mai multe tipuri de boli neurologice, impartite in 5 mari categorii:

  1. Bolile aparute in urma unor anomalii genetice.
  2. Bolile vaselor de sange, care nu lasa creierul sa fie alimentat.
  3. Bolile autoimune.
  4. Bolile provocate de leziuni ale maduvii spinarii si ale creierului;
  5. Neuroinfectii.

Toate sunt neplacute, se pot agrava si daca nu sunt tratate corect pot duce chiar la deces. Este motivul pentru care este bine sa stii foarte bine care sunt simptomele care ar trebui sa te trimita la medic.

Care sunt cele mai frecvente simptome ale bolilor neurologice?

  1. Durerile de cap. Nu sunt intotdeauna de speriat. Daca nu sunt persistente si intervin doar o data la cateva saptamani sau luni, atunci nu este niciun motiv de ingrijorare. Daca sunt severe, apar des si sunt insotite de alte simptome cum ar fi grata, varsaturile si sensibilitatea la lumina, cabinetul neurologic este primul loc in care trebuie sa ajungi.
  2. Ameteala. Starea de vertij sau incapacitatea de a-ti mentine echilibrul pot fi un alt semn al bolilor neurologice. La fel ca si durerile de cap, ameteala poate fi cauzata si de alte probleme, cum ar fi oboseala, stresul, anxietatea sau diverse probleme ORL. Daca ameteala este insotita de greata si stari de lesin sau daca vine in urma unor probleme cardiace, medicul neurolog poate fi de mare ajutor.
  3. Lipsa somnului. Somnul este un proces realizat cu ajutorul mecanismelor neurologice. O persoana sanatoasa doarme fara probleme 8 ore in fiecare zi. Insomnia frecventa poate sa insemne probleme neurologice si poate afecta circulatia sangelui, gandirea, memoria sau diverse alte activitati intelectuale.
  4. Starile de confuzie. Problemele de memorie sau confuzia reprezinta un alt simptom care poate ascunde boli destul de grave. Acestea pot fi cauzate de un traumatism sau pot fi asociate cu boli precum Alzheimerul.
  5. Problemele de vedere. Un alt simptom comun care poate fi cauzat de problemele neurologice este vederea slaba. Tulburarile bruste de vedere care afecteaza ambii ochi nu sunt, de regula, probleme oftalmologice, ci neurologice. Acestea pot fi cauzate de scleroza multipla sau de lezarea nervilor. Problemele cu vederea pot fi cauzate si de alte boli si virusuri, cum ar fi lupusul sau HIV-ul.

De asemenea, problemele neurologice pot da si slabiciune accentuata, probleme de miscare sau convulsii. Chiar daca toate aceste simptome pot fi cauzate de altceva, atunci cand apar este bine sa mergi la un consult neurologic. De cele mai multe ori, o problema descoperita din timp poate fi mult mai usor tratata sau tinuta sub control.