Care sunt cauzele colitei ulcerative?

Colita ulcerativă poate fi considerată una dintre cele mai frecvente afecțiuni inflamatorii ale intestinului gros. De cele mai multe ori, inflamația este indiciul oferit de organism pe termen scurt atunci când se întâlnește cu o infecție, cu un traumatism sau cu o altă problemă medicală. În cazul colitei ulcerative situația este alta: fiind o afecțiune autoimună, inflamația colonului persistă extrem de mult timp, fapt ce poate cauza alte probleme medicale. Însă ce anume favorizează apariția colitei ulcerative?

1. Sistemul imunitar

Cauzele colitei ulcerative sunt încă învăluite de mister, iar cercetătorii caută și la ora actuală care sunt factorii concreți care declanșează colita ulcerativă. Una din variantele analizate de aceștia ar fi sistemul imunitar defectuos. Cercetătorii bănuiesc o reacție anormală a sistemului imunitar prin care mâncarea sau bacteriile bune din tractul digestiv sunt confundate cu agenți externi.

2. Fondul genetic   

Deoarece studiile au arătat că fondul genetic are un cuvânt de spus în apariția acestei boli, întrebările legate de istoricul medical familiar stau la baza diagnosticului colitei ulcerative. Statisticile au arătat că această boală este mai des întâlnită la persoanele care au rude diagnosticate cu colită ulcerativă.

3. Stresul și stilul de viață

Cu toate că aceste două aspecte nu sunt încadrate efectiv printre cauzele colitei ulcerative, studiile au arătat că simptomele acesteia sunt direct influențate de ele. Stresul se numără printre factorii ce influențează extrem de multe boli cronice la ora actuală, printre care și colita ulcerativă. Mai pot cauza apariția colitei ulcerative sau agravarea simptomelor acesteia:

  • fumatul;
  • consumul excesiv de alcool;
  • munca într-un mediu ce implică expunerea la substanțe toxice;
  • dereglarea florei intestinale ca urmare a administrării de antibiotice;
  • alergia la laptele de vacă sau de soia.

 

Poți afla mai multe informații legate de simptomele colitei ulcerative, dar și referitoare la cauze și tratament pe site-uri de profil, precum doc.ro sau întrebând medicul de familie. De altfel, o diagnosticare corectă se poate face numai după un consult de specialitate. În funcție de istoricul medical propriu și al familiei și după efectuarea unor analize de sânge specifice se poate pune un diagnostic relevant. Cu toate acestea însă, colonoscopia sau sigmoidoscopia sunt singurele investigații medicale care pot diferenția categoric colita ulcerativă de alte boli cu simptome asemănătoare, precum boala Crohn sau cancerul de colon.

 

Colita ulcerativă nu este o boală ce pune în pericol viața pacientului, însă complicațiile pe care le poate dezvolta aceasta pot cauza decesul bolnavului. Deoarece este o boală autoimună incurabilă, colita ulcerativă este extrem de complexă, ce necesită urmărire periodică și un tratament adecvat.