Care este diferenta dintre un domeniu web, un website si hosting?

Auzi mereu vorbindu-se in jur despre domenii web, despre website-uri si despre gazduire sau hosting? Stii ce este un domeniu web? Dar un website? Sau ce inseamna gazduire web?

De la bun inceput trebuie sa stii ca sunt 3 lucruri distincte.

Un domeniu web reprezinta un nume unic care iti ofera posibilitatea ca utilizatorii sa gaseasca website-ul tau pe internet. El este adresa ta in mediul online.

Imediat ce introduci domeniul web in browser si apesi „enter”, acesta se transforma intr-o adresa de IP (un sir de cifre), iar serverul de hosting (unde ai gazduit website-ul) transmite inapoi informatiile stocate ale paginii web, astfel incat sa poti vizualiza website-ul de la „adresa” tocmai introdusa.

Este indicat ca atunci cand inregistrezi un domeniu, sa te gandesti la un nume usor de retinut si sa fie disponibil cu extensia dorita: .ro, .eu, .com si multe altele.

Ce fel de domeniu web pot sa inregistrez?

Poti alege domenii ro sau domenii cu orice alta extensie disponibila. Domeniul ales poate sa contina:

  • Litere latine de la a la z
  • Diacriticele romanesti ă, â, î, ș și ț (s si t cu virgula dedesubt)
  • Cifrele arabe de la 0 la 9
  • Un nume de domeniu nu poate incepe si nu se poate termina cu caracterul cratima „-„. Caracterul cratima „-” este permis simultan pe pozitiile 3 si 4 numai daca numele de domeniu incepe cu xn.
  • Numele ales poate sa aiba min. 3 caractere si max. 63.

Ce este un website?

Expresia site web (fie ca este el de un website de prezentare, un magazin online, un landing page sau alt fel de website) face referire la continutul care este afisat utilizatorilor (o colectie de pagini de continut de fapt, cu diverse functionalitati), mai exact la ceea ce vor vedea vizitatorii atunci cand vor accesa un domeniu web.

In principiu, un website contine o colectie de fisiere de diverse tipuri: de la text, imagine (jpg, png etc) pana la fisiere mp3, html s.a.

De asemenea, un website este creat prin programare – care se intampla intr-o varietate de limbaje: HTML, CSS, JavaScript, PHP si altele. Toate acestea actioneaza ca instructiuni pentru browser despre cum va fi afisat site-ul si cum va functiona. Un website are 2 componente majore: interfata (front-end, in crearea acesteia folosindu-se anumite limbaje de programare. Se porneste de la un design grafic, desenat de un designer profesionist, caruia i se adauga functionalitati) si consola de administrare continut (back-end, in crearea acesteia folosindu-se alte limbaje de programare. Aceasta controleaza modul in care functioneaza website-ul, modul in care se actualizeaza informatia in el, etc). Pot exista website-uri fara consola de administrare de continut.

Ce este gazduirea web sau hostingul?

Odata create, fisierele website-ului trebuie gazduite pe un server, de unde se vor afisa utilizatorului atunci cand acesta va accesa un domeniu web. Exista o multime de variante de hosting disponibile pe piata, care trebuie alese in functie de proiect.

Fisierele paginii alaturi de numele domeniului si hosting relationeaza intre ele si afiseaza site-ul atunci cand este accesat. Daca oricare dintre aceste elemente nu functioneaza, atunci website-ul nu se va afisa.

Te-ai gandit deja la un nume de domeniu web?

Acum mai ai un singur lucru de facut pentru a-l avea: urmeaza pasii simpli de pe website-urile de inregistrare domenii si inregistreaza-l chiar acum.

CategoriiIT