Ca inseamna laptop refurbished? diferenta dintre second hand si refurbished

 

In ultima perioada se vorbeste foarte mult de refurbished asocicat calculatoarelor, laptopurilor, monitoarelor, etc. Acest termen se poate asocia in general produselor IT.

Ce inseamna mai exact?

In Romania au aparut foarte multe magazine online care comercealizeaza aceste produse. Insa apare o mare problema aici, multe magazine vand laptopurile second hand ca produse refurbished. Produsle refurbished sunt in fond tot second hand, dar exista o diferenta foarte mare atunci cand unui produs second hand ii atribui ca ar face parte din categoria refurbished.

De unde provin aceste produse si de ce se numesc refurbished?

 

– exces de stocuri: Un exemplu o companie din Nord-Vestul Europei cumpăra 300 de unități (echipamente IT), o parte din acestea sunt luate de rezerva, în cazul unui accident cum ar fi lovirea laptopului, angajatul nu o rămână fără obiectul de lucru.
Nu întâmplator am spus o companie din Nord-Vestul Europei (Suedia, Norvegia, Danemarca, Germania, etc). În aceasta parte a Europei mentalitatea este la un nivel înalt ce însemna protecția mediului, dar ce au înțeles ei este ca banii nu se arunca niciodată. Cineva ar spune dar de ce sa cumperi 300 de unități iar 50 din ele sa le nu le utilizezi poate niciodată? Este simplu, gândirea a fost una foarte benefica, un angajat poate pierde în numele companiei bani mai multi decât valoarea unui laptop/pc dacă nu lucrează o zi sau mai mult. Unitățile ramase neutilizate se întorc pe piața din întreaga lume chiar rămân în aceste tari de unde au provenit/utilizat sub forma acestor denumiri deja bine cunoscute ex: „Laptop second hand grad A (Refurbished)”;

folosite ocazional: echipamentele care au fost cumpărate de rezerva și au fost folosite perioade foarte scurte de câteva zile pana la întoarcerea din service a celor care au avut astfel de interveniții. O alta categorie o reprezinta produsele care sunt folosite în scurte activități gen: târguri de evenimente, montajul unui clip publicitar, film artistic, etc. La final aceste produse sunt atent verificate din punct de vedere estetic și sunt clasificate pe categoria: categoria A (fără urme de utilizare vizibile) vor merge în asa numita categorie Refurbished, restul din ele care au suferit ușoare urme de utilizare se întorc în companii specializate care vor trece printr-un proces amplu de verificare și înlocuire a pieselor afectate, într-un final produsul sa arate ca aproape scos din cutie
– startup-uri nereușite: companii cu un start total neinspirat, care din păcate închid porțiile înainte de a pace primi pași în dezvoltare
– exces de producție: măriile companii producătoare de echipamente IT din întreaga lume se bazează pe un studiu de consum care este evaluat anual. Cu toate aceste studii de fiecare data exista un exces de producție în care producătorul trebuie sa facă lichidări de stoc pentru a introduce noul model pe piața.
– lessing operațional: societății care oferă dreptului de utilizare al echipamentelor noi în condițiile achitării unei rate lunare fixe pe o perioada determinata în general maxim 1-2 ani, după aceasta perioada înlocuind-se cu alte echipamente noi apărute pe piața.

Ce se întâmpla cu cele utilizate?

Aceste vor fi predate către companii specializate în domeniu pentru evaluarea gradului de uzura și recondiționare. Și aici se clasifica pe grade de uzura, bineînțeles grad-ul A fiind produsele fără urme de uzura acelea mai putin utilizate sau deloc, se înlocuiesc piesele consumabile cum ar fi de exemplu acumulatorii în cazul laptopurilor se introduc pe piața de laptop refurbished.

 

CategoriiIT