7 autori contemporani pe care trebuie să îi citești

Dacă vremea urâtă a finalului de toamnă îți dă planurile peste cap, cărțile sunt refugiul perfect în calea frigului și a zilelor cu ploi reci din weekend. 

În cazul în care vrei să citești o carte numai bună pentru atmosfera acestei perioade din an, lista noastră cuprinde 5 autori contemporani, a căror scrieri te vor captiva chiar de la primele pagini:  

1. Cărțile lui Mihail Șișkin 

Mihail Șișkin este unul dintre cei mai importanți scriitori ruși de astăzi și singurul laureat cu cele 3 mari premii literare rusești: Russkii Bukerîn (2000) pentru romanul Vziatie Izmaila, Nationalnîibestseller (2005) pentru romanul Venerin Volos și Bolșaia knigaîn (2011) pentru romanul Scrisorar. Cartile scrise de Mihail Siskin au fost traduse în peste 25 de limbi, inclusiv româna. 

2. Cărțile lui Chuck Palahniuk

Întreaga operă a lui Chuck Palahniuk gravitează în jurul obsesiei autorului pentru definirea grotescului cotidian. Marketing sau pur adevăr, insă greu de verificat, se pare că citirea unei povestiri din cartea sa “Bântuiții” a provocat aproximativ 70 de cazuri de leșin, în librăriile publice din SUA. 

3. Cărțile lui Donna Tartt

Romanul “Sticletele” i-a adus scriitoarei americane premiul Pulitzer, 11 ani trecând de la redactarea primei pagini și până la terminarea cărții. Donna Tartt este, de altfel, recunoscută pentru minuțiozitatea cu care construiește și elaborează firele narative ale propriilor cărți.

4. Cărțile lui Isabel Allende

Autoarea romanului “Paula” și-a pus la adăpostul realismului magic întreaga colecție de scrieri. Subiectele abordate de Isabel Allende gravitează în jurul experiențelor personale trăite de autoare, într-un univers marcat de zbuciumul politic și social din Chile. 

5. Cărțile lui Haruki Murakami 

Succesul global de care s-a bucurat Haruki Murakami a fost instant, datorită capacității sale de a explora umanitatea în toată profunzimea expresiei sale. Cărțile lui Haruki Murakami tratează identitatea umană în contexte în care cititorii scriitorului japonez se regăsesc, indiferent de țară, indiferent de cutumele sociale. Îți recomandăm “Pădurea norvegiană”. 

6. Cărțile lui Philip Roth

Măiestria cu care Philip Roth reușește de fiecare dată să oscileze între realitate și ficțiune, pe fondul unei perpetue evocări a identității evreiești, indiferent de contextul istoric, i-au adus scriitorului american faima internațională. Stilul său brut, lipsit de fandări stilistice de dragul unui protocol tacit, poate fi savurat pe deplin în romanul “Pata umană”. 

7. Cărtile lui Elif Shafak 

Terminăm topul celor 7 autori cu Elif Shafak, a cărei colecție de 14 cărți publicate până în prezent nu trebuie sa lipsească din biblioteca pasionaților de literatură contemporană. În scrierile sale, scriitoarea turcă propune un mix perfect de influențe estice și vestice, explorând cu nonșalanță teme precum imigrația sau minoritățile.

 

Lectură plăcută!