3 monumente funerare realizate sub forma unor obiecte de arta

Monumentele funerare sunt mai mult decat niste simple constructii amplasate in locul de veci al diverselor persoane. Inca din cele mai vechi timpuri personalitatile au beneficiat de monumente funerare realizate sub forma unor adevarate opere de arta, menite sa arate peste timp cat de important/a a fost cel/cea care este inmormantat/a in acel loc. Astfel, daca ne gandim la celebrele piramide unde erau inmormantati faraonii sau la mormintele unor personalitati mai recente, vom constata ca oameni din lumea intreaga percep aceste monumente funerare ca locuri cu o puternica atractie turistica.

Intr-o lume in care oamenii sunt interesati mai mult de servicii funerare ieftine, care sa se gaseasca cat mai aproape, cum sunt servicii funerare sector 3, pe vremuri familiile bogate puneau mare pret pe monumentele funerare care sa demonstreze celebritatea si faima lor.

Iata cateva dintre monumentele funerare care sunt considerate adevarate obiecte de arta:

Mormantul lui Jules Verne (Amiens, Franta)

Era de asteptat ca Jules Verne, parintele science-fiction-ului, sa aiba o piatra de mormant intunecata si cu aspect futurist. La doi ani de la moartea sa, pe mormantul sau a fost realizata o sculptura intitulata „Spre imortalitate si tinerete eterna”. Realizata de sculptorul Albert Roze si folosind masca mortuara reala a scriitorului, statuia infatiseaza bustul invaluit in voal a lui Jules Verne care rupe propria piatra de mormant pentru a iesi la lumina.

Sculptura a devenit suficient de iconica, incat in ​​primul numar al revistei stiintifice de fictiune Amazing Stories (publicata prima data in 1926) si timp de mai multi ani dupa aceea, a fost folosita pe prima pagina, langa titlul revistei.

Monumentul pisicii „doamna Chippy”

Explorarea timpurie a teritoriilor polare a fost o chestiune dificila, in care marinarii erau blocati pe navele lor luni intregi, supravietuind cu ratii abia comestibile in una dintre cele mai neospitaliere clime ale lumii. Cu toate acestea, expeditia din Shackleton a fost altfel prin prezenta pisicii navei, „doamna Chippy”. Harry McNeish a fost un tamplar in expeditia navei Endurance condusa de Ernest Shackleton in Antarctica, precum si un membru al calatoriei lungi din Insula Elefantului in Georgia de Sud. El a fost, de asemenea, ingrijitorul principal al doamnei Chippy, pisica care i-a insotit pe marinari pana cand Endurance a ramas prinsa in gheata. Din pacate, doamna Chippy a fost impuscata impreuna cu cainii de sanie odata ce echipa a ramas prinsa in gheata. Pentru a comemora iubita pisica, Societatea Antarctica din Noua Zeelanda a realizat o statuie de bronz a doamnei Chippy pe mormantul lui McNeish in 2004.

Mormantul lui Charles Pigeon

A inceput ca vanzator in Le Bon Marché din Paris, unde a devenit un prieten apropiat al lui Ernest Cognacq, ulterior fondatorul magazinului Samaritaine. Pigeon a devenit dealer de lampi si avea sa inventeze lampa cu gaz care nu explodeaza (1884), inventie ce avea sa-l faca celebru si bogat.

Mormantul familiei sale se afla in Cimitirul Montparnasse din Paris, fiind comandat de inventator in 1905. Monumentul funerar este sub forma unei sculpturi de bronz care ii reprezinta pe domnul si doamna Pigeon (in marime naturala) intinsi in pat, barbatul tinand in mana un caiet si un creion. Deasupra lor se afla un inger care ii lumineaza cu o lampa.