Atelierele Pegas

Atelierele Pegas este numele companiei care produce bicicletele Pegas. Deocamdată, în România se face doar proiectarea și asamblarea, dar planurile tinerilor care au reușit să repună pe piață unul dintre cele mai iubite branduri din perioada comunistă sunt mult mai optimiste. Astfel, dacă totul merge „ca pe roate“, în viitor sunt șanse ca România să aibă, din nou, o fabrică de biciclete. Iar șanse sunt destule. Anul trecut, firma a raportat afaceri de aproape 1,6 milioane euro, de peste cinci ori mai mari decât în 2015, în timp ce profitul net a crescut de aproape 20 de ori. Deocamdată, Pegas are patru magazine proprii, o rețea de distribuție în magazine specializate din toată țara și un magazin online. Acționarul majoritar al Ateliere Pegas este, prin compania Network One Distribution, omul de afaceri Iulian Stanciu, fondatorii companiei, Andrei Botescu, Alexandru Manda, Ciprian Frunzeanu și Adrian Teașă, rămânând cu participații cuprinse intre 3,3% și 23%. 

    Lemet 

În 2016, Lemet, unul dintre cei mai importanți producători de mobilă din România, a deschis șase magazine mari și a pus în funcțiune capacități de producție și tehnologii noi. În acest an, investițiile în extinderea rețelei de magazine proprii – operate sub brandul Lem’s – au continuat, aproximativ 3,6 milioane de lei fiind alocați pentru deschiderea a patru noi magazine. „Pentru 2017 am planificat investiții în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei în extinderea lanțului de magazine, cu focus pe atingerea orașelor din țară unde Lem’s nu este încă prezent, și pentru lărgirea portofoliului de produse și dezvoltarea capacității de producție“, a declarat Alexandru Rizea, directorul general al producătorului de mobilă. În 2016, Lemet a înregistrat o cifră de afaceri de 312 milioane de lei, cu 11 procente mai mult decât anul 2015, iar numărul de angajați din fabrică și din rețeaua națională de magazine a ajuns la 1.650.

 

 Gliga Instrumente Muzicale SA Reghin

Gliga Instrumente Muzicale SA Reghin este cel mai mare producător de instrumente muzicale cu coarde și arcuș din Europa. Instrumentele muzicale – viori, viole, violoncele, contrabaşi, şi accesoriile necesare – cutii şi arcuşe, sunt produse pe toate dimensiunile, pe patru categorii calitative, fiecare instrument păstrându-şi unicitatea. Instrumentele de maestru sunt produse în atelierul „Gliga“, fiind însoţite fiecare de un Certificat de Autenticitate. Există trei secții: „piatra de temelie“ – „Gama“, înfiinţată în 1991, pentru instrumentele profesional, „Gems“, înfiinţată în 1997, pentru instrumentele student şi ‘Genial’, înfiinţată în 2000, la Topliţa, pentru instrumentele şcoală. Se lucrează diferenţiat la o vioară, în funcţie de clasa acesteia, după ce lemnul a fost uscat natural minim patru ani, astfel: la un instrument de serie – 50 de ore în decursul a trei luni, iar la un instrument de maestru, 300 de ore pe parcursul unui an. Anual, se produc 36.000 de instrumente, 150 finalizându-se zilnic. Instrumentele „Gliga“ se adresează tuturor segmentelor pieţei, producându-se instrumente de la cele mai ieftine până la cele mai scumpe, de la 50 la 5.000 de dolari pentru o vioară. Marca „Gliga“ a fost înregistrată şi la nivel internaţional, iar instrumentele de la Reghin se vând în toată lumea. Circa 98% din producţia de instrumente a Grupului de firme „Gliga“ ia calea exportului, fiind distribuite pe toate pieţele lumii – SUA, piaţa europeană, Japonia, Australia etc. Compania Gliga a raportat o cifră de afaceri de peste 11 milioane de lei în anul 2016 şi un profit net de aproximativ 300.000 de lei, numărând 150 de angajați.

    PGS SOFA & CO SRL

PGS SOFA & CO SRL din Oradea, judeţul Bihor, se află printre cei mai mari producători locali de mobilă din România. Fabrica de mobilă produce mobilier tapiţat, în special canapele şi fotolii. Este o fabrică controlată de Jean-Charles Parisot, nepotul lui Jacques Parisot, fondatorul unuia dintre cei mai mari producători de mobilier din Franţa. În fabrică lucrează peste 1.200 de salariaţi, cu 150 mai mult decât în 2015. Compania P3G Industries, reprezentată de administratorul Jean-Charles Parisot, deține 95% din acţiunile fabricii de mobilă din Oradea, iar restul acţiunilor sunt deţinute de omul de afaceri Patrick Danten, potrivit datelor publice. Fabrica de mobilă din Oradea şi-a majorat cu aproape 40% cifra de afaceri în 2014, până la peste 57 milioane de euro, iar profitul a avut o creştere de 35%, urcând la aproximativ 4 milioane de euro. PGS SOFA s-a extins în 2015, cumpărând o hală de peste 26.000 de metri pătraţi din localitatea Biharia (judeţul Bihor), pentru 4,8 milioane de euro. Conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice, fabrica de mobilă din Oradea a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 69 milioane de euro şi un profit de aproximativ trei milioane de euro.

 

    Taparo SA

Producătorul de mobilă Taparo se află în TOP 5 mari exportatori pe acest segment, cu afaceri de 67 milioane de euro în 2014. Cele mai importante volume la export merg în Europa, nordul Africii şi nordul Americii. Compania, controlată de omul de afaceri Ioan Filip, produce de mai mulţi ani pentru IKEA, retailerul cel mai cunoscut la nivel mondial. Taparo a avut o dezvoltare sănătoasă, devenind, de-a lungul anilor, unul dintre cei mai mari jucători din industria de profil. În 2015, capacitatea de producţie a fost de aproximativ 820.000 de piese, zilnic fiind livrate până la 55 de camioane. Taparo s-a înfiinţat în 2005, când a fost construită o fabrică de producţie articole tapiţate, canapele şi fotolii. La început, articolele de mobilier au fost simple, dezvoltându-se, ulterior, în produse sofisticate din piele şi imitaţii de piele. Anul trecut, grupul Taparo, fondat în 1997, a avut o cifră de afaceri de peste 75 de milioane de euro, și un profit net de aproape 5 milioane de euro. Grupul Taparo este o afacere de familie, 100% românească, care include companiile Taparo, Eurocomfil Invest și 4Brands, specializate în producția de articole tapițate. Taparo este cel mai mare angajator din țara Lăpușului, având peste 1.000 de angajați în 2016, potrivit datelor prezentate pe Ministerul Finațelor Publice.

    Elvila

 

Compania Elvila, specializată în producția mobilei, se pregătește de listare, la sfârșitul acestui an, pe piața AeRO de la Bursa de Valori București. Conform unui document publicat pe site-ul companiei, și aprobat de Adunarea Generală a Acționarilor, „majorarea de capital se va putea face prin conversia unor creanţe certe, lichide şi exigibile asupra societăţii, cu acţiuni ale acesteia“, se arată în document. „Capital total: 26.579.766 de lei, integral în numerar este împărţit în 26.579.766 acţiuni comune nominative, cu valoare nominală de 1 RON/acţiune“, se mai arată în document. Viorel Cataramă (foto), patronul Elvila, a declarat că listarea este tehnică și el nu își va vinde din pachetul de acțiuni. Potrivit acestuia, este o ocazie pentru minoritarii nemulțumiți să iasă din acționariat. Pentru prima dată în 27 de ani, acționarii își vor putea încasa dividendele.“Din profitul net rezultat din bilanţul contabil aprobat de Adunarea Generală se vor putea distribui dividende acţionarilor proporţional cu cota acestora de participare la capitalul social“, se regăsește în același document. Listarea vine într-un moment în care compania este la limita supravuețuirii, din cauza pierderilor la export. Elvila are 25 de magazine la nivel național, dintre care 14 sunt proprii.

    ARAMIS INVEST

Este cel mai mare producător şi exportator de mobilier din România, care activează pe piața de profil de 20 de ani, fiind specializat în producția de mobilier tapițat (canapele, fotolii, tabureți) și saltele, cu afaceri de 838 de mililoane de lei. Aramis Invest s-a remarcat, în ultimii ani, prin faptul că a devenit unul dintre principalii funizori pentru IKEA. Deţinut de doi oameni de afaceri români – Vladimir Iacob şi Marius Selescu -, producătorul de mobilă din Baia Mare avea, la finele anului 2016, peste 4.100 de angajaţi, după ce a angajat aproape o mie de persoane într-un singur an, păstrându-şi astfel poziţia de cel mai mare angajator din industria mobilei și fiind, de asemenea, printre puţinele companii care au făcut angajări în perioada crizei, când alţii au îngheţat investiţiile. În luna octombrie a acestui an, Aramis Invest a finalizat o investiţie de aproximativ 55 milioane de euro în dezvoltarea capacităţilor de producţie şi de stocare ale companiei, investiţie care s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani. Fondată în anul 1994 cu capital integral românesc, Societatea Comercială Aramis Invest SRL începe, nu după mult timp, colaborarea cu mari retaileri din industria mobilei. Colaborarea se dovedeste un succes, firma ajungând în 10 ani să dețină o poziție solidă pe piața de profil. În prezent, SC Aramis Invest SRL este cel mai mare producător de mobilier tapițat din România, unicul producător de spume vâscoelastice de la noi și printre cei mai mari producători de spume poliuretanice din Europa de Sud-Est.

    Chimsport

 

S.C. Chimsport, cel mai mare producător local de echipamente sportive. Compania a fost creată în 1999, angajamentul fiind reciproc între Chimsport și un lider mondial al articolelor sportive, colaborarea fiind începută din 1998 cu S.C.Chimica S.A., principalul acționar persoană juridică al S.C.Chimsport. Expertiza valoroasă în procesarea de mase plastice a permis realizarea, la cele mai înalte standarde, a unei game de produse ce cuprindeau: clăpari, patine cu rotile și schiuri. Prezenţa globală este concretizată prin cucerirea unor importante pieţe de desfacere din SUA, Europa, Japonia, etc., realizată prin calitatea produselor făcute de Chimsport, precum şi prin reactualizarea şi modernizarea produselor executate. Compania Chimsport a investit, în 2015, peste 10 milioane de lei în extinderea cu 10% a fabricii. Aici, Chimsport produce componente şi clăpari pentru brandul Salomon şi roţi de biciclete de la aluminiu la carbon sub brandul Mavic. Compania a intrat din 2012 pe lista furnizorilor strategici pentru grupul finlandez Amer, unul dintre cei mai importanţi producători de echipamente sportive din lume, cu afaceri anuale de 2,2 miliarde de euro. Chimsport Cluj-Napoca este și cel mai mare acţionar al producătorului de vase emailate Ves SA Sighişoara cu 42% din capital. În urma ofertei de preluare, Chimsport şi-a majorat participaţia la 48% din Ves. Pachetul de acţiuni achiziţionat de Chimsport de la acţionarii minoritari reprezintă circa 9,8% din pachetul total de 68,39 milioane de acţiuni Ves vizat de ofertă. Chimsport a raportat afaceri de peste 93 milioane de lei în 2016 şi un profit net de 2,5 milioane de lei. 

    Teilor

 

Compania Teilor a fost înfiinţată în 1998 de către o echipă de bijutieri experimentaţi conduși de Florin Enache, care şi-au dorit să creeze o linie de bijuterii unică, cu design imprevizibil, elegant și nu întotdeauna clasic. Numele Teilor cuprinde întreaga filozofie a companiei: autenticitatea brand-ului românesc, sinteza opuselor, îmbinarea dintre raţiune şi sentiment. Pe de-o parte pasiunea, arta şi creativitatea, care conturează emoţii în stilul propriu și, pe de altă parte, raţionamentul clar definit prin care aurul este topit, prelucrat şi şlefuit pentru a transpune imaginaţia designerului în realitate. Primul magazin Teilor a fost înființat pe strada care a și dat numele brandului. În prezent, rețeaua Teilor este compusă din 27 de magazine activând în întreaga țară. Dincolo de prezenţa fizică, un rol esenţial în dezvoltarea businessului l-a avut prezenţa online a brandului şi posibilitatea de a folosi internetul în gestionarea unor zone ale afacerii. Lanţul de bijuterii Teilor a raportat o cifră de afaceri de 49 milioane de lei în anul 2016, în creştere cu 58% faţă de anul anterior şi un profit net de aproximativ 2 milioane de lei, numărând 149 de salariaţi. 

    Textile Medicale Arad

Firma Textile Medicale din Arad și-a început activitatea în anul 2005 și numără, în prezent, aproximativ 600 de angajaţi, două locaţii şi peste 23.000 mp de spaţii de producţie. 
Este filiala de producţie cea mai mare din cadrul grupului francez Thuasne. Compania Thuasne a fost fondată în anul 1847, de către Auguste Cattaert și funcționează sub acest nume începând cu 1914, după numele lui Maurice Thuasne. Cu o tradiție de peste 160 de ani, Thuasne utilizează expertiza sa în domeniul producției, logisticii și dezvoltării produselor. Activitatea companiei s-a diversificat și orientat către sectorul medical, punând accent pe cercetare, inclusiv pe produse destinate sportivilor, impunându-se pe piața mondială în domeniul întreținerii medicale. Obiectul de activitate al grupului Thuasne este producerea de dispozitive medicale, iar a Filialei Textile Medicale este de producere a textilelor medicale cu destinaţie de întretinere medicală: centuri lombare, glezniere, lenjerie medicală și ciorapi medicali. Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, cifra de afaceri a firmei de la Arad era de peste 26 de milioane de euro în 2016, cu un profit net de aproximativ 1.3 milioane de euro.