Este vorba de un subiect foarte discutat, în ultima perioadă. Vicepreședintele ALDE Varujan Vosganian a declarat că subiectul Roșia Montana se „bucură” la fel ca reforma în justiție de prea mult mitingism și de prea puțină dezbatere reală.

„Am sentimentul neplăcut că, în ce privește Roșia Montană, se petrece ceva similar cu reforma în justiție. Prea mult mitingism și prea puțină dezbatere reală. Cei care proclamă importanța patrimoniului turistic și natural sunt agresiv de vocali, în timp ce aceia care ar putea invoca importanța patrimoniului economic se tem să scoată o vorbă, de teamă să nu fie catalogați drept vânzători de neam, slujitori ai unor interese străine și distrugători ai frumuseților patriei. Când o să înțelegem că destinul național nu se decide în piața publică și el nu trebuie să urmeze neapărat pe cei care strigă mai tare?”, a scris Vosganian pe Facebook.

Reacția sa a venit după ce vineri, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat că, în urma analizei și consultărilor, a luat decizia ca procedura de a înscrie situl Roșia Montană în lista patrimoniului mondial UNESCO să fie reluată. Decizia a provocat dezbateri aprinse între „ecologiști” și „cianuriști”.

„În urma analizei şi consultărilor am luat decizia ca procedura de a înscrie situl Roşia Montană în lista patrimoiului mondial UNESCO să fie reluată. Notificarea va fi depusă astăzi, astfel încadrându-ne în termenul necesar ca dosarul să fie discutat în şedinţa din această vară a Comitetului patrimoniului mondial care va avea loc în China. Am decis să nu amânăm acest demers, chiar dacă termenul final este 1 februarie 2021, şi asta nu doar pentru că este o prioritate asumată prin programul de guvernare al PNL, ci mai ales pentru că datoria Ministerului Culturii este să apere interesele patrimoniului cultural naţional. Ţin să precizez că decizia a fost luată printr-o strânsă comunicare şi consultare cu premierul României, dnul Ludovic Orban”, a transmis ministrul Culturii.