Există și excepții: cum ar fi corpul diplomatic sau mișcare muncitorilor dintr-un stat în altul.

Se cere uniformitate

”Comisia îndeamnă la o abordare coordonată a acestei prelungiri, dat fiind că o acţiune la frontierele externe poate fi eficientă doar dacă este implementată de toate statele membre UE şi ale spaţiului Schengen,la toate frontierele, prin aceeaşi dată de încheiere, în mod uniform”, a anunţat Comisia. Această măsură vizează în total 30 de ţări, inclusiv Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Împotriva pandemiei

”Dacă primele rezultate sunt încurajatoare, prelungirea restricţiei deplasărilor este necesară în vederea continuării reducerii riscurilor răspândirii maladiei”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Margaritis Schinas. ”Nu ar trebui să lăsăm uşa deschisă, atunci când casa nu este în siguranță”, a declarat el. Comisia justifică necesitatea prelungirii acestei închideri printr-o ”creştere continuă a numărului noilor cazuri şi deceselor în UE, dar şi o avansare a pandemiei în exteriorul” UE, ”şi anume în ţări din care vin de obicei milioane de oameni în UE anual”.

Timpul ajutoarelor

Comisarul însărcinat cu Afaceri Interne Ylva Johansson a subliniat la rândul său că o coordonare între state este de asemenea esenţială ”la frontierele interne în vederea garantării faptului că piaţa noastră internă continuă să funcţioneze în mod corect şi că produse indispensabile, ca hrana, medicamentele şi materialul de protecţie pot ajunge la destinaţie fără întârziere”.