Avertisment din partea Executivului comunitar. Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen trage semnalul de alarmă. Aceasta a avertizat luni că şi alte ţări ar putea bloca exporturi de vaccinuri anti-COVID-19, aşa cum a făcut Italia cu un lot al AstraZeneca, relatează AFP, citată de Agerpres.

“Nu este un caz izolat”, a explicat şefa executivului comunitar pentru ziarul german WirtschaftsWoche.

Declarațiile președintei CE vin după ce Roma a anunţat joi blocarea exportului a 250.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 ale AstraZeneca produse pe teritoriul european, invocând o “penurie persistentă” şi “întârzieri de aprovizionare” ale grupului.

În acest context, AstraZeneca nu a livrat decât “mai puţin de 10%” din dozele comandate între decembrie şi martie, a acuzat şeful executivului UE.

Marea Britanie a primit stocul promis

De menționat este faptul că, compania suedezo-britanică a fost dur criticată de guvernele europene pentru livrările deficitare, în timp ce Regatul Unit a primit stocul promis de vaccinuri.

În același timp, a fost pentru prima dată când un stat membru, Italia, a blocat exporturi prin intermediul mecanismului de control introdus la sfârşitul lui ianuarie de Bruxelles şi criticat dur de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Tocmai din acest motiv, fiecare stat membru va fi nevoit să examineze cererile de autorizare a exporturilor de vaccinuri produse pe teritoriul său, înainte a solicita avizul Comisiei, căruia trebuie să se conformeze.

Germania amintea și ea o serie de lucruri în urmă cu câteva zile. Mai exact, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel susținea săptămâna trecută că UE are o “altă abordare”, furnizând în general vaccinuri altor ţări, spre deosebire de SUA în special.

De menționat este faptul că, până în prezent, Uniunea Europeană a aprobat vaccinuri de la trei producători – Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca. Totodată, joi, este de aşteptat ca Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) să aprobe şi vaccinul producătorului american Johnson&Johnson.