În intervalul 1 ianuarie – 31 martie 2015, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 6,2%, faţă de primele trei luni din anul anterior.

Pe de altă parte, ca serie brută, creşterea pe acest segment a fost de 6,5%, datorită activităţilor consemnate în comerţul cu autovehicule (+14,6%), întreţinerea şi repararea autovehiculelor (+4,8%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+4,3%).

La polul opus s-au situat activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule, cu o scădere, în T1 din 2015, de 2,1%, în comparaţie cu intervalul similar din anul precedent.

Conform INS, la nivelul lunii martie, comparativ cu februarie, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o majorare cu 17,8%, datorată creşterilor înregistrate la: comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+37,9%), comerţul cu autovehicule (+21,9%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+21,2%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+11,1%).

De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2015, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 0,6%.

Datele comparative martie 2015 la martie 2014 arată o creştere de 9,7% a volumului cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, respectiv un avans de 6,5% ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Activităţile care au contribuit la înregistrarea procentajului pozitiv au fost: comerţul cu autovehicule (+18,7%), activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (+10,1%). Afacerile în care s-au consemnat scăderi sunt: comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-6,5%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-1,1%).